Do Švajčiarska, Rakúska a Talianska sa vrátila zima

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Vo švajčiarskych mestách Bern a St. Gallen nebolo 5. mája doteraz zaznamenané také množstvo čerstvého snehu ako tento rok, informovala švajčiarska agentúra SDA.

    V St. Gallene, ležiacom vo výške 669 metrov nad morom, napadlo do rána 19 centimetrov snehu. Predchádzajúci májový rekord má hodnotu 12 centimetrov a pochádza zo 7. mája 1957.

    Ulice Bernu v nadmorskej výške 540 metrov pokryli štyri centimetre snehu. Predchádzajúce rekordné množstvo snehu — jeden centimeter — napadlo 1. mája 1945.

    V máji tam okrem tohto dátumu nebolo sneženie zaznamenané od začiatku meraní v roku 1931. Počasie narušilo aj cyklistické preteky Tour de Romandie, ktorých etapu museli skrátiť.

    Podobná situácia je aj v susednom Rakúsku. V obci St. Johann im Pongau v nadmorskej výške 634 metrov napadlo šesť centimetrov čerstvého snehu, v Reutte (850 metrov) mali 16 centimetrov.

    Na observatóriu Sonnblick v nadmorskej výške 3100 metrov v pohorí Vysoké Taury napadlo od soboty do nedeľňajšieho predpoludnia 55 centimetrov snehu.

    Súvislý snehový poprašok sa objavil v Salzburgu (424 metrov nad morom), kde sa tak naposledy stalo 4. mája 1987. Na švajčiarskych i rakúskych cestách navyše došlo k množstvu nehôd.

    Napríklad na diaľnici A9 v Hornom Rakúsku došlo pri daždi so snehom k hromadnej zrážke desiatich až dvanástich vozidiel. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia.

    Podľa rakúskeho Centrálneho inštitútu pre meteorológiu a geodynamiku (ZAMG) sa situácia v Rakúsku v pondelok upokojí, avšak návrat jarných teplôt je v nedohľadne.

    Počasie zostane na budúci týždeň premenlivé a  v utorok ráno hrozí v niektorých regiónoch mráz. Mráz hrozí v pondelok a v utorok aj vo Švajčiarsku.

    V talianskych Alpách snežilo približne od výšky 800 metrov, najmä v regióne Tridentsko-Horná Adiža. Teplota päť stupňov bola nameraná v mestách Bolzano a Trident.

    Pri sicílskom meste Marsala prišiel v rozbúrenom mori pri kitesurfingu o život nemecký turista. Prudký vietor sužoval v nedeľu Lombardsko. Katedrála v meste Vigevano bola zatvorená kvôli padajúcim kusom muriva.

    Vietor spôsobil aj meškanie odletov na letiskách v Miláne a Janove, niekoľko letov zrušili. Sneh a krupobitie zasiahli severoitaliansky región Piemont.

    V údolí Valle d'Aosta musela horská služba zachraňovať troch francúzskych horolezcov, ktorí kvôli zlému počasiu zablúdili v nadmorskej výške takmer 4000 metrov.

    - Reklama -