Do Odesy dorazila britská vojenská loď, má zabezpečiť voľnosť plavby v oblasti

    0
    Britská vojenská loď (Autor: TASR)

    Dohoda o tejto návšteve sa podľa nej dosiahla 21. októbra 2018 počas návštevy ministra obrany Stepana Poltoraka v Londýne. “Následne britský minister obrany Gavin Williamson, vyjadrujúc podporu Ukrajine, oznámil, že loď HMS Echo (H87) bude vyslaná do Čierneho mora, aby tam zabezpečila voľnosť plavby,” uvádza sa vo vyhlásení správy prístavu.

    Loď HMS Echo je určená na vykonávanie podmorského výskumu a podporu obojživelných operácií. Môže byť použitá aj na riadiace operácie alebo vyhľadávanie a identifikáciu podvodných objektov.

    Plavidlo bolo uvedené do prevádzky v marci 2003. Je dlhé 91 metrov a 17 metrov široké. Posádku tvorí 72 osôb.

    Loď je vybavená najnovšími systémami získavania údajov vrátane špeciálneho sonaru, viacsmerovej echolokácie či zariadenia na odber vzoriek zo dna.

    Ďalej je vyzbrojená dvoma 20-milimetrovými kanónmi Oerlikon, troma viachlavňovými guľometmi a štyrmi univerzálnymi guľometmi.

    Rusko 25. novembra v oblasti Kerčského prielivu, ktorý spája Čierne a Azovské more, zajalo spoločne s posádkami tri lode ukrajinských námorných síl. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou.

    Ukrajina následne vyhlásila stanné právo, ktoré začalo platiť 26. novembra a potrvá do 26. decembra. Platí v desiatich regiónoch hraničiacich s Ruskom a Podnesterskom a týka sa aj vnútorných vôd pri pobreží Azovského mora a Kerčského prielivu.

     

    - Reklama -