Do Nemecka sa zo Sýrie vrátilo približne 60 bývalých militantov. Podľa Spieglu sa podieľali na viacerých masakroch zadržiavaných civilistov a zajatých sýrskych vojakov

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Podozriví militanti boli údajne členmi islamistickej brigády Uvajsa Karaního, ktorá bola spočiatku súčasťou Slobodnej sýrskej armády (FSA), bojujúcej proti režimu prezidenta Bašára Asada, ako aj džihádistom z tzv. Islamského štátu (IS). Neskôr sa však bojovníci z brigády Uvajsa Karaního pridali k islamistickej organizácii Front an-Nusra napojenej na teroristickú sieť al-Káida. 

    Podľa nemeckého časopisu Der Spiegel sa členovia brigády Uvajsa Karaního podieľali v Sýrii na “viacerých masakroch zadržiavaných civilistov a zajatých sýrskych vojakov”. 

    V Nemecku v súčasnosti prebieha vyšetrovanie 25 bývalých členov brigády, pričom nemecké bezpečnostné služby predpokladajú, že v krajine sa ich nachádza ďalších viac ako 30.

    Front an-Nusra si júli 2016 zmenil názov na Džabhat fatah aš-Šám a údajne prerušil kontakty s al-Káidou. V januári tohto roku skupina Džabhat fatah aš-Šám splynula s džihádistickou organizáciou Tahrír aš-Šám.

    - Reklama -