Do Moskvy príde delegácia Talibanu

    0
    Moskva, ilustračné foto (Autor: TASR)

    “Na medzinárodných rokovaniach na takejto úrovni sa prvýkrát zúčastní delegácia politického úradu Talibanu so sídlom v katarskej metropole Dauha,” píše sa vo vyhlásení ruského rezortu. 

    Afganské ministerstvo zahraničných vecí však účasť zástupcov vlády v Kábule zatiaľ nepotvrdilo. Jeho hovorca agentúre AFP v sobotu povedal, že rokovania stále prebiehajú, ale dohodu sa ešte nepodarilo dosiahnuť.

    Moskva na konferenciu, ktorú otvorí šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov, tiež pozvala námestníkov ministrov zahraničných vecí Číny, Indie, Iránu, Kazachstanu, Kirgizska, Pakistanu, Tadžikistanu, Turkménska a Uzbekistanu, ako aj osobitného predstaviteľa Spojených štátov.

    Táto konferencia sa mala v ruskej metropole konať už v auguste, neprišla na ňu však delegácia afganskej vlády, pripomenula agentúra DPA.

    Zástupcovia Talibanu sa v uplynulých mesiacoch stretli s predstaviteľmi USA najmenej dvakrát v Katare. Zatiaľ posledná schôdzka sa uskutočnila 12. októbra a zúčastnil sa na nej nový americký osobitný poradca pre Afganistan Zalmay Khalilzad.

    Moskva deklarovala svoju pripravenosť slúžiť ako sprostredkovateľ pre dialóg medzi afganskou vládou a Talibanom. V apríli 2017 usporiadalo Rusko medzinárodnú konferenciu o Afganistane, kam pozvalo aj USA, ktoré sa na nej ale nezúčastnili.

    - Reklama -