Do KĽDR sa napriek zákazu dováža luxusný tovar

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    V správe zverejnenej v utorok sa tiež uvádza, že v sieti, ktorá dodávala luxusný tovar do Severnej Kórey, bolo v rokoch 2015-2017 zapojených až okolo 90 krajín.

    Rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN prijatá v roku 2006 zakazuje export luxusného tovaru do Severnej Kórey. Medzi členskými štátmi však nenastala zhoda v definovaní pojmu “luxusný tovar”, čo vyústilo do nedodržiavania rezolúcie, píše sa v správe CADS.

    Medzi luxusnými predmetmi dovezenými do Severnej Kórey sú dve opancierované autá Mercedes-Maybach S600 Guard, ktoré tam dopravili vlani. Vozidlo, obľúbené medzi prezidentmi a podnikateľskými lídrami, má hodnotu vyše 500.000 dolárov.

    Prvýkrát ho v Pchjongjangu videli tento rok v januári.

    Podľa zistení CADS boli oba mercedesy dovezené vlani v júni z prístavu v Rotterdame a začiatkom októbra dorazili do ruského mesta Nachodka, ležiaceho 85 kilometrov východne od Vladivostoku, odtiaľ putovali už o niekoľko dní do severokórejskej metropoly Pchjongjang.

    Správa podľa jej autorov vychádza z verejne dostupných zdrojov, ako sú podnikové záznamy, obchodné registre, údaje o trase pravidiel a záznamy colných úradov.

    “Podnikateľské subjekty sa zapájajú aj do ďalších zakázaných obchodných aktivít so Severnou Kóreou, ako sú presuny tovaru z lode na loď, vývozy uhlia, zamestnávanie zahraničnej pracovnej sily a predaj zbraní,” konštatuje sa v správe CADS.

    Takisto sa v nej píše, že zahraničné pobočky severokórejských spoločností pomáhajú “ekonomickým funkciám, dôležitým pre Kimov režim vrátane financovania a spolupráce pri transferoch z lode na lode”.

    - Reklama -