Do Fínska príde desaťnásobne viac utečencov ako vlani. Ako to zaplatia?

    0
    Utečenci na maďarsko-rakúskej hranici v rakúskom Nickelsdorfe (Autor: SITA)

    Obrovský nárast počtu utečencov si vyžaduje aj nemalé investície. Tie však zaťažujú štátnu pokladnicu, ale aj tento problém Fínsko rieši po svojom. V rámci zvyšovania nákladov na starostlivosť o utečencov sa minister financií Alexander Stubb rozhodol, že finančne náročné zvládanie utečeneckej krízy nechá na tých najbohatších. Práve časť Fínov s nadpriemernými príjmami má pokryť vládne výdavky na utečencov.

    Fínske ministerstvo financií podľa agentúry Reuters počíta s tým, že „zdanenie kapitálových ziskov v najvyššej kategórii sa zvýši o jedno percento a ľudia, ktorí zarobia viac ako 72 300 eur ročne, budú počas dvoch rokov platiť takzvanú solidárnu daň“. Dodajme, že doteraz sa takzvaná solidárna daň vzťahovala len na ľudí, ktorí za rok zarobili viac ako 90 000 eur. „To nám pomôže pokryť vyššie náklady na imigráciu, odhadujeme, že tento rok budú asi 114 miliónov eur,“ uviedol fínsky minister financií Alexander Stubb.

    S kvótami už súhlasili

    Fíni ešte júli oznámili, že sú ochotní prijať 800 utečencov spomedzi tých, ktorí už sú v utečeneckých táboroch v Grécku či Taliansku. Po výzvach Bruselu sa však najnovšie musia zmieriť s tým, že k nim príde až 2 400 ľudí. Fínska stredopravá vláda uviedla, že bola pripravená prijať zvýšený počet sýrskych utečencov, ktorých je v Grécku a Taliansku spolu viac ako 120 000, ale dodala, že to v budúcnosti už nemusí byť samozrejmosťou. „Môžeme pokračovať na dobrovoľnej báze, ale nie pod nátlakom,“ uviedol fínsky minister zahraničných vecí Timo Soini.

    - Reklama -