Do Európy mieri len zlomok utečencov. Krajiny susediace so Sýriou sa už 4 roky starajú o milióny z nich

    0
    Utečenecký tábor v Jordánsku (Autor: SITA)

    Práve Turecko hostí najviac sýrskych utečencov, ktorí nelegálne prekračujú hranice od roku 2011, keď sa začalo povstanie proti prezidentovi Bašárovi Asadovi. V súčasnosti však predstavuje oveľa väčší problém Islamský štát, ktorý kontroluje 80 percent územia Sýrie. Boje vyhnali z domovov viac ako 12 miliónov Sýrčanov. 8 až 9 miliónov z nich sa pred bojmi snažilo odsťahovať do pokojnejších častí krajiny, ale ďalších 4 a pol milióna Sýrčanov skončilo v utečeneckých táboroch, ktoré im poskytli okolité krajiny.

    Ani pomoc najbližších susedov však nestačí. Krajiny susediace so Sýriou sú už vyčerpané  obrovskou záťažou, ktorú im spôsobujú milióny ľudí volajúcich o pomoc. Či už ide o sýrskych Arabov, Kurdov alebo kresťanov, všetkým ide zväčša o to, aby sa niekto postaral o budúcnosť ich detí. Len v Turecku sú takmer dva milióny utečencov zo Sýrie, medzi ktorými je podľa odhadov tureckej vlády približne 650 000 školopovinných detí. Mimovládne organizácie, agentúry OSN a rôzne charitatívne inštitúcie však dokážu zabezpečiť vzdelávanie len pre tretinu z nich. To znamená, že vyše 400 000 detí v utečeneckých táboroch nemá prístup k vzdelaniu.

    Utečenci vedia, čo sa deje v Európe

    Utečenci sú podľa denníka The Telegraph veľmi dobre informovaní o tom, aký postoj majú Európania k ich príchodu. Sledujú aj politické kroky Európskej únie, ktorá sa snaží presadiť medzi členskými štátmi solidárny prístup k prijímaniu utečencov. Povinné kvóty sa však stretli s vlnou nevôle a obnovovanie hraničných kontrol na hraniciach Schengenského priestoru či stavanie plotov vyslalo utečencom jasný signál, že nie sú vítaní.

    Cesta do Európy je pre utečencov nebezpečná, či už po mori, alebo pozemnými trasami. Európania však nechcú, aby pri takýchto pokusoch o nelegálne prekročenie vonkajších hraníc Únie zomierali ľudia. Preto sa objavila alternatíva, ktorá navrhuje prepravovať utečencov letecky do tých európskych krajín, ktoré sú ochotné ich prijať. EÚ zvažuje, že by takýmto spôsobom prepravila pol milióna ľudí. Táto veľkorysá ponuka však naráža na odpor viacerých členských štátov.

    Ani letecký presun 500 000 utečencov z táborov v Turecku by však podľa denníka The Telegrah nepomohol odľahčiť bremeno, ktoré utečenci zo Sýrie predstavujú pre okolité krajiny. Len samotné Turecko minulo počas 4 roky trvajúceho konfliktu viac ako 7 miliárd 500 miliónov dolárov a ani to nestačilo na zabezpečenie všetkých potrieb.

    - Reklama -