Do Európskej únie bez víz? Pred Kosovom je už len posledná prekážka. Ale zato zásadná

    0
    Slzotovorný plyn v kosovskom parlamente (Autor: SITA)

    Prijatie tohto zákona je poslednou prekážkou Kosova pred dohodou o cestovaní jeho občanov do štátov Európskej únie bez víz. Podľa správ miestnych médií jeden z opozičných poslancov už podľa zaužívanej praxe priamo počas rokovania v parlamente otvoril nádobu so slzotvorným plynom. Zákonodarný zbor mal hlasovať o spornej dohode o vymedzení hranice s Čiernou Horou. Rokovanie neskôr pokračovalo.

    Predseda parlamentu Kadri Veseli napokon dnes ohlásil, že termín hlasovania o spornom zákone odložili na 1. septembra. Pôvodne sa záverečné hlasovanie malo konať tento štvrtok, opozícia však naplánovala protest priamo v budove parlamentu, ako aj pred samotným sídlom zákonodarného zboru.

    Opozícia v Kosove od septembra minulého roka opakovane narušovala zasadnutia parlamentu vypúšťaním slzotvorného plynu v rokovacej sále. Jej demonštrácie pred budovou často prerastali do násilných zrážok s políciou.

    Dôvodom protestov bolo odmietanie dohody Prištiny s Belehradom ohľadne srbskej menšiny v Kosove i dohody o vytýčení hraníc s Čiernou Horou. Dohodu o vytýčení hraníc s Čiernou Horou schválila kosovská vláda aj napriek nesúhlasu opozície 4. augusta. Proces jej schvaľovania pokračuje v parlamente. Vymedzenie hraníc s Čiernou Horou patrí k podmienkam Európskej únie na zavedenie bezvízového režimu s Kosovom.

    - Reklama -