Dnešok je pre živnostníkov kľúčový. Týka sa to platieb odvodov

    0
    Sociálna poisťovňa (Autor: ReproFoto: youtube)

    Minimálne odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne vzrástli o šesť eur mesačne. Hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder upozornil pre Nový čas, že „nové poistné za január je splatné do 8. februára 2017“.

    Najvyšší základ na výpočet odvodov do Sociálnej poisťovne vzrástol až na sedemnásobok priemernej mzdy, pričom v zdravotnom poistení už neexistuje.

    Ako upozorňuje Nový čas, odteraz je nutné platiť sociálnej poistenie najmenej 146,35 eura a ak ste doteraz odvádzali viac ako spomínaná suma, pokračujete v úhrade. V prípade, že ste platili maximum 1 422,13 eura, môže sa to zvýšiť. Poistné sa uhrádza do júla alebo októbra, podľa daňového priznania za rok 2016 a toho, či bolo podané v marci alebo neskôr.

    Každá pobočka Sociálnej poisťovne má svoje číslo účtu, variabilný symbol prideľuje poisťovňa, špecifický symbol sa týka obdobia, ku ktorému patrí platba. Konštantný symbol nie je povinný, avšak pri bezhotovostnom prevode je 3118. Pri trvalom príkaze je špecifický symbol 88.

    V minulom roku 2016 bol minimálny základ poistného vo výške 142,20 eura, pričom tento rok sa to zvýšilo o 4,15 eura na sumu 146,35 eura.

    Čo sa týka zdravotného poistenia, tak minimálny preddavok živnostníka bez poistenia je 61,81 eura. Výška preddavku vyplýva z ročného zúčtovania zdravotného poistenia za rok 2015.

    Rovnako každá pobočka Všeobecnej zdravotnej poisťovne má svoj vlastný účet, avšak Dôvera a Union majú jeden účet pre všetky pobočky. Variabilný symbol je rodné číslo, konštantný symbol je 3558. Špecifický symbol sa pri trvalom príkaze nemusí uvádzať.

    Oproti minulému roku je rozdiel nového minimálneho preddavku vo výške +1,75 eura, pričom minulý rok bola výška 60,06 eura a v roku 2017 je na úrovni spomínaných 61,81 eura.

    - Reklama -