Dnes sa stretnú na Úrade vlády Pellegrini a Sulík pre Globálny pakt OSN o migrácii

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    Na blížiacom sa stretnutí v Marrákeši majú štáty riešiť Globálny pakt Organizácie spojených národov (OSN) o migrácii. Niektoré krajiny ho podpísať nechcú. Dokument rozdeľuje aj slovenskú politickú scénu. Pre SNS je pakt obsahovo neakceptovateľný, SaS ho označila za nebezpečný. Odmieta ho aj Sme rodina. 

    Národniari žiadajú, aby vláda SR s dokumentom nesúhlasila a tiež, aby na stretnutie v Marrákeši nikto za Slovensko nešiel. Pakt kritizoval expremiér a predseda Smeru-SD Robert Fico. Minister zahraničia Miroslav Lajčák pripustil, že je ochotný zvážiť demisiu, ak parlament odhlasuje, že sa Slovensko k paktu nepridá.

    Premiér Pellegrini dúfa, že na stredajšom Zahraničnom výbore Národnej rady (NR) SR sa politici dohodnú, akým spôsobom bude Slovensko tlmočiť svoje výhrady ku Globálnemu paktu OSN o migrácii. 

    Na prijatí migračného paktu sa 193 členských štátov OSN dohodlo v septembri 2016. Práce na jeho texte sa začali v apríli 2017. Cieľom 34-stranového dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Zdôrazňuje sa v ňom nedotknuteľnosť suverenity jednotlivých krajín a ich právo na vlastnú podobu migračnej politiky.

     

     

    - Reklama -