Dnes nebudem poslom dobrých správ, mierové rozhovory sa nekonajú, vládne tu teror a znovu dochádza ku krviprelievaniu, odznelo v Izraeli. Pozrite sa, kto a prečo to povedal

    0
    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas slávnostného ceremoniálu k 20. výročiu zavraždenia Jicchaka Rabina (Autor: SITA)

    “Dnes nebudem poslom dobrých správ, mierové rozhovory sa nekonajú, vládne tu teror a znovu dochádza ku krviprelievaniu… ja inú vlasť nemám, ale svoju vlasť nepoznávam,” povedala na spomienkovom zhromaždení na počesť zavraždeného izraelského premiéra Jicchaka Rabina jeho dcéra. Jicchak Rabin a vtedajší predseda výkonného výboru Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) Jásir Arafat 13. septembra 1993 urobili historický krok, keď si v Bielom dome vo Washingtone (USA) podali ruky a spečatili podobu obmedzenej palestínskej samosprávy v rámci dočasnej mierovej dohody, tajne uzavretej v nórskom Oslo.

    Spoločne podpísali vo Švédsku dohodu o obmedzenej palestínskej samospráve na okupovanom západnom brehu rieky Jordán a v pásme Gazy. Odložili ale rokovania o zásadných otázkach – kto bude mať v správe mesto Jeruzalem, vytýčenie hraníc a možnosť návratu palestínskych utečencov. Realizátori tohto projektu, Jicchak Rabin spolu s vtedajším izraelským ministrom zahraničných vecí Šimonom Peresom a palestínskym vodcom Jásirom Arafatom, dostali v roku 1994 Nobelovu cenu za mier. 

    Dňa 4. novembra 1995 na vtedajšom námestí Kráľov Izraela v Tel Avive, neskôr premenovaného na Rabinovo námestie, Jicchaka Rabina zastrelili. Stalo sa to krátko po jeho vystúpení na zhromaždení na podporu mierového procesu začatého dohodami z Oslo. Jicchak Rabin tak zaplatil životom za svoju snahu o mierové usporiadanie. Jeho vrah, extrémistický židovský mladík Jigal Amir, pokladal dohody za zradu národa. 

    - Reklama -