Dlžníci sa po novom už za hranicami neskryjú. Únia si na na nich prichystala nový bič

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    V súčasnosti sa postupy na vymáhanie pohľadávok v jednotlivých krajinách EÚ ešte líšia, čo nakoniec komplikuje vymáhanie pohľadávok od neplatičov zo zahraničia. Zmeniť by to však mal nový európsky príkaz na zablokovanie účtu, ktorý by sa mal týkať aj Slovenska. Ten umožní veriteľom zablokovať peniaze v adekvátnej sume na bankových účtoch dlžníka, za rovnakých podmienok vo všetkých krajinách EÚ.

    Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku vysvetlila pre aktuality.sk, že na základe nového príkazu bude na bankovom účte dlžníka možné zablokovať sumu zodpovedajúcu dlžnej sume. Blokovaná suma nebude limitovaná, blokované budú môcť byť nízke aj vysoké pohľadávky, všetky však budú musieť byť doložené dôkazmi.

    Medzištátne vymáhanie dlhov bude platiť pre fyzické aj právnické osoby v občianskych aj obchodných sporoch. Nebude sa však vzťahovať na daňové, colné ani správne prípady, akými sú napríklad pokuty.

    Podľa riaditeľa Podnikateľskej aliancie Slovenska Petra Kremského by mohol nový príkaz pomôcť napríklad viacerým slovenským firmám, ktoré dodnes nemajú vyplatené pohľadávky za prácu v susedných krajinách.

    Hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla prízvukuje, že na uplatnenie príkazu musí medzi dlžnými stranami existovať cezhraničný prvok. „Napríklad, že bankový účet má dlžník v inom členskom štáte,“ uviedol.

    - Reklama -