Dlžníci, pozor! Odchod do dôchodku neznamená zastavenie exekúcie

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pexels.com)

    Kým v roku 2014 bol počet exekvovaných poberateľov starobných dôchodkov 27.986, k 31. decembru minulého roka Sociálna poisťovňa vykonávala až 34.015 zrážok z dôchodku. Za posledné tri roky sa tak počet exekvovaných dôchodcov zvýšil o 6029.

    “Mnoho ľudí podľahne lákavým reklamám zo strany nebankových subjektov, ktoré sľubujú “lacné” pôžičky za niekoľkoeurový mesačný poplatok. Medzi najčastejšie dôvody exekúcií dôchodkov patria aj nezaplatené účty za telefón, internet či dlhy na poistnom v zdravotnej a Sociálnej poisťovni,” hovorí Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

    Podľa neho je dôležité zvážiť, či sú tieto pôžičky a služby potrebné a ich splácanie nebude pre poistenca problematické. Všetky dlhy a nezaplatené pôžičky ho totiž aj z obdobia aktívneho života dobehnú, keď začne poberať dôchodok.

    Sociálna poisťovňa preto upozorňuje poistencov, a to najmä z radov poberateľov dôchodku alebo ľudí v preddôchodkovom veku, že odchod do starobného dôchodku neznamená ukončenie exekučných zrážok. Takisto to neznamená, že sa poistenec svojich dlhov zbaví. Poisťovňa mu ich bude naďalej mesačne zrážať z dôchodku na základe príkazu exekučného orgánu, pretože je to jej zákonnou povinnosťou.

    - Reklama -