Dlhuje štátu dokopy takmer 200-tisíc eur, napriek tomu vyhráva verejné obstarávania. Hotel dostal zákazku od Kaliňáka aj Finančnej správy

    0
    František Imrecze (Autor: SITA)

    Finančná správa, na čele ktorej stojí František Imrecze, koncom novembra organizovala v spolupráci s Európskou komisiou workshop so zameraním na medzinárodné obchodovanie. Na miesto konania workshopu vyhlásila správa výberové konanie. Čo je však zvláštne, víťazom výberového konania sa stal hotel Senec, ktorý však dlhuje samotnej Finančnej správe takmer 93 000 eur, ako informuje čas.sk. „Vzhľadom na termín konania a požiadavky zo strany Európskej komisie na kvalitu hotela boli ubytovacie kapacity v Bratislave obsadené,“ vysvetľuje výber hotela Senec hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

    V rovnakom hoteli usporiadalo aj napriek jeho dlhom voči štátu medzinárodné podujatie aj ministerstvo vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka. „Hotel bol vytendrovaný Európskou komisiou. Spĺňal požiadavku na počet ubytovacích kapacít a veľké kongresové miestnosti,“ vysvetlil rezort s tým, že z jeho strany to boli primárne požiadavky a iný hotel k dispozícii nebol.

    Podľa slovenských zákonov sa je povinný uchádzač o verejnú zákazku preukázať tým, že nemá dlhy voči štátu. V prípade, že ide o zákazku s nižšou hodnotou, táto povinnosť ale odpadá, zrejme preto teda mohlo bez problémov dôjsť k paradoxnej situácii, keď hotel, ktorý dlhuje štátu státisíce eur, vyhráva verejné obstarávania a hostí nadnárodné podujatia. Podľa politológa by však mal štát pri verejnom obstarávaní prihliadať na dlhy súťažiacich aj v prípade, že ide o menšie zákazky, aby tak predchádzal zbytočným podozreniam a špekuláciám.

    Hotel pritom zďaleka nedlhuje len štátnej správe, ale aj Sociálnej poisťovni a trom rôznym zdravotným poisťovniam vrátane Všeobecnej. „Všetky dlhy vyrovnáme v čo najkratšom čase. Vznikli na základe platobnej neschopnosti odberateľov,“ uviedla asistentka riaditeľa hotela Michaela Balážová.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -