Dlhšie voľno ako školáci? Poslanci idú na „prázdniny“, na plate to však príliš nepocítia

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: APL)

    Minulý týždeň sa naposledy oficiálne stretli predtým, ako sa pobrali dovolenkovať. Poslanci NR SR sa znova objavia v parlamente až 5. septembra. Zákonodarcovia však upozorňujú, že na rozdiel od školákov, ktorí naozaj majú viac-menej „nedotknuté“ voľno, politici neraz pracujú v letných mesiacoch v teréne.

    „Ich práca spočíva aj v stretávaní sa s ľuďmi, vybavovaní ich podnetov, prípravou návrhov či ich štúdiom pri prípadnom pripomienkovaní,“ píše vo svojom utorkovom printovom vydaní denník SME.

    Navyše leto 2017 ovplyvní z pohľadu politikov a ich voľna dôležitá jesenná udalosť, ktorou budú župné voľby začiatkom novembra. Najmä kandidátov na župana tak čaká, logicky, v lete dosť práce, čo potvrdzuje aj kandidát na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Martin Klus.

    „Cez leto plánujem obehnúť dvanásť regiónov,“ povedal denníku Plus JEDEN DEŇ.

    A rovnakému denníku predostrel svoje plány na leto aj ďalší kandidát na župana a súčasný predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár.

    „Leto budem tráviť viac-menej pracovne. V kraji máme naplánovaných veľa podujatí, na ktorých sa budem zúčastňovať,“ uviedol Blanár.

    Odhliadnuc od nabitejšieho programu konkrétnych poslancov, predovšetkým spomínaných kandidátov na županské posty, užívajú si naši zákonodarcovia aj také kráľovské výhody, o ktorých sa bežnému človeku môže maximálne snívať.

    Poslanci, ktorí budú prázdninovať, oproti študentom ešte o 12 dní viac (teda celkovo 76 dní) si aj počas mesiacov júl a august prídu od štátu dovedna na viac ako sedemtisíc eur! Upratovačka by musela na ročný poslanecký plat pracovať až šesť rokov.

    A ako ešte upozornil vo svojej tabuľke Plus JEDEN DEŇ, štát stojí každý voľný deň našich poslancov presne 14 115 eur.

    Nie sú to však len školy a národná rada, kde bude počas leta voľnejší režim. Tradične „prázdninový“ režim možno očakávať aj na úradoch, prípadne súdoch.

    - Reklama -