Diskriminácia, diskriminácia! EÚ prišla s novým protiteroristickým zákonom. Aktivistov skoro porazilo

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Európski lídri prijali v stredu na zasadnutí Európskej rady smernicu, ktorá má bojovať proti domácemu terorizmu. Kľúčový bod tejto smernice sa zaoberá otázkou “zahraničných bojovníkov” – prakticky to znamená, že cieli na tisícky občanov EÚ, ktorí vycestovali absolvovať výcvik džihádistickými organizáciami a vrátili sa do Európy vykonávať teroristické útoky proti európskym občanom. Smernica takéto konanie klasifikuje ako trestný čin. Rovnako aj financovanie, organizáciu a pomáhanie takému cestovaniu, školenie a poskytovanie finančných prostriedkov na páchanie teroristických činov, ktoré smernica definuje ako „prípravné akty“ terorizmu. Tiež pomáhanie pri prevoze a dodávaní zbraní. Nezákonná bude aj verejná distribúcia správ, ktoré oslavujú teroristické činy alebo šírenie správ, ktoré sa takýmito činmi vyhrážajú.

    Amnesty International, Európska sieť proti rasizmu (ENAR), Skupina Human Rights Watch (HRW), Medzinárodná komisia právnikov (ICJ) a ďalší však vyjadrili znepokojenie nad tým, čo vidia ako nespravodlivé zacielenie smernice na menšinové skupiny. Tvrdia, že smernica by mohla byť použitá proti pokojným politickým demonštrantom a môže byť použitá na diskrimináciu etnických a náboženských menšín.

    “Tento návrh zákona má tendenciu kriminalizovať aj správanie osôb bez akéhokoľvek úmyslu páchať alebo podporovať terorizmus. Takzvané ´prípravné akty´ by mohli zahŕňať všetko od komunikovania s ľuďmi v niektorých krajinách až po nákupy leteniek,” tvrdí Julia Hall, expertka na boj proti terorizmu a ľudské práva v Amnesty International. Súhlasí s ňou aj Amel Yacef, predseda ENAR. “Byť mierny v ochrane práv niektorých pre údajné blaho väčšiny je do očí bijúce skreslenie našich ľudských práv,“ tvrdí.

    Smernica prichádza len niekoľko mesiacov po odsúdení a potrestaní notoricky známeho šíriteľa nenávisti kazateľa Anjem Choudaryho vo Veľkej Británii, ktorý po viac ako dve desaťročia verejne hlásal silnú podporu Islamského štátu a zavedenie práva šaría v Británii. Ten sa dlho bránil, že hlásanie šaríe je súčasťou výkonu jeho náboženstva, no vyšlo najavo, že mal konexie na minimálne 100 radikálnych islamistov len v Británii. Počas súdneho procesu prokurátor argumentoval slovami: “Teroristickým organizáciám sa darí a rastú preto, že ich ľudia podporujú a to je to, o čo v tomto prípade ide. Nemýľte si to s právom ľudí vyznávať náboženstvo podľa vlastnej voľby.“

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -