Diplomacia bokom. Obama sa v televízii odviazal a podal si Putina. Čítajte, čo mu naložil

    0
    Prezident Barack Obama si podáva ruku s ruským prezidentom Vladimírom Putinom na bilaterálnom stretnutí počas summitu G20 18.júna 2012 v Los Cabos, Mexiko (Autor: SITA)
    „Keď sme spolu hovorili pred rokom, bolo nejaké rinčanie zbraňami medzi USA a Ruskom na ukrajinských hraniciach. Teraz je niečo také v Sýrii. Vy ste pred rokom povedali, že USA – Amerika vedie. My sme tým nenahraditeľným národom . Pán Putin sa tvári, že chce prevziať vedenie,“ hovorí moderátor programu Steve Kroft a pripomína, že Putin má jednotky v Sýrii a „prvýkrát od druhej svetovej vojny operuje na Blízkom východe“. „To je podľa teba vedenie, Steve? Dovoľ mi sa ťa spýtať. Keď som nastúpil do úradu – Ukrajine vládol skorumpovaný vodca, ktorý bol poskokom pána Putina,“ odpovedá Obama a Kroft mu pritakáva.
     
    “Sýria bola jediným ruským spojencom v regióne. A dnes, namiesto toho, aby sa mohol spoľahnúť na ich podporu a udržiavať svoje vojenské základne, ktoré tam už dlhý čas má, musí pán Putin poslať svoje vlastné jednotky, vlastnú armádu,  len aby ťažko udržal svojho jediného spojenca,“ vysvetľuje Obama. „A na Ukrajine,“ spustí americký prezident a Kroft ho preruší, „vyzýva vás k boju o vedenie, pán prezident . Vyzýva vás k boju o vedenie.“ „Dobre – Steve, musím ti povedať, že ak si myslíš, že zruinovať svoju ekonomiku a vyslať jednotky, aby pomohli tvojmu jedinému spojencovi, je vedenie, tak máme asi rozdielne definície vedenia,“ odpovedal Obama.
     
    Pôvodný článok nájdete TU.
     
    - Reklama -