Dievčatá dopredu a chlapci dozadu. Čože? Moslimská škola pobúrila Švédsko

    0
    Ilustračná fotografia: moslimské deti. (Autor: repro foto Youtube/CNN)

    Švédsko si veľmi zakladá na tom, aby bola v rámci jeho vzdelávacieho systému hojne podporovaná ideológia multikulturalizmu. Krajina patrila pred migračnou krízou v oblasti prisťahovaleckej politiky k jedným z najliberálnejších. Vo vláde zloženej zo zelených a socialistov dokonca pôsobili traja moslimskí ministri. Hoci museli neskôr vládu dvaja z nich pre aféry opustiť, ide na európskom kontinente o ojedinelú záležitosť. Avšak aj v multikultúrnom raji sa občas objavia mráčiky.

    Švédska mutácia medzinárodného servera The Local píše o dokumente televízie TV4, ktorý zachytával prípad gendrovej segregácie, natočený skrytou kamerou. Konkrétne sa v zábere kamery objavuje autobus so žiakmi súkromnej moslimskej školy al-Azhar, ktorá sa nachádza na predmestí Štokholmu. Švédska verejnosť aj politici sú znepokojení predovšetkým pasážou, v ktorej nastupujú chlapci a dievčatá oddelenými dverami.

    Veľmi tvrdo sa k celej kauze vyjadril aj inak skôr rezervovaný premiér Stefan Löfven. „Považujem to za opovrhnutiahodné. Gendrová segregácia do Švédska rozhodne nepatrí. Do autobusu majú nastupovať všetci spoločne. Je jedno, či ide o dievčatá, chlapcov, ženy, alebo mužov,“ uviedol švédsky premiér pred novinármi. Vedenie školy jasný príklad gendrovej segregácie odsúdilo a vyhlásilo, že bude vyšetrovať, ako k niečomu takému mohlo dôjsť.

    Ako pripomína server The Local, nejde o prvý prípad názorovej kolízie medzi švédskym liberálnym systémom a moslimskými zvyklosťami. Vlani v auguste médiá zverejnili prípad z jednej školy, kde učitelia súhlasili s oddelenou telesnou výchovou. Chlapcom a dievčatám umožnili cvičiť zvlášť na nátlak moslimských rodičov. Po zverejnení celého prípadu sa hájili tým, že v opačnom prípade by moslimskí rodičia zakázali svojim deťom chodiť na hodiny telocviku.

    Trochu humornejší nádych má potom podarený trik fanúšikov futbalového klubu AIK Štokholm, hoci aj ten súvisí s islamom. Ministerstvo vnútra na čele s Andersom Ygemanom rozhodlo s platnosťou od 1. marca tohto roka o zákaze nosenia masiek na futbalové štadióny. Fanúšikovia však nariadenie ministerstva obišli a mnohí z nich si namiesto masiek dali na hlavu moslimský závoj nikáb. „AIK ultras budú odteraz namiesto masiek nosiť nikáby. Ide nám o slobodu. Vďaka, minister,“ odkázali fanúšikovia na transparentoch ministrovi.

    - Reklama -