Deväť slovenských europoslancov adresovalo vláde výzvu: Čítajte, čo požadujú

    0
    Na kombosnímke slovenskí europoslanci, ktorí podpísali výzvu adresovanú vláde (Autor: TASR)

    Deviati z trinástich slovenských europoslancov v tejto súvislosti žiadajú, aby sa v prvom rade prihliadalo na vôľu občanov vyjadrenú v májových eurovoľbách (23.-26.6.) a na rozloženie síl v Európskom parlamente (EP), ktorý z nich vzišiel.

    Poslanci rovnako upozornili, že ignorovanie výsledkov volieb do EP môže prispieť k prehlbovaniu nedôvery verejnosti v demokratické mechanizmy a v európsky projekt. Zdôraznili tiež, že konečný mandát na potvrdenie zloženia Európskej komisie má Európsky parlament.

    Vyhlásenie podpísali poslanci združení vo frakciách Európskej ľudovej strany (EPP), Obnovme Európu (RE), Pokrokovej aliancie socialistov a demokratov (S&D) a Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR).

    “My, poslanci Európskeho parlamentu zvolení na území Slovenskej republiky žiadame predstaviteľov slovenskej vlády, aby pri výbere nového predsedu Európskej komisie trvali na dodržiavaní demokratických princípov a rešpektovali vôľu občanov. Predsedom Európskej komisie môže byť len taký kandidát, ktorý má legitimitu od občanov a bude mať politickú a morálnu autoritu robiť rozhodnutia v mene celej Európskej únie,” uvádza sa vo výzve, pod ktorú sa podpísali Ivan Štefanec (KDH/EPP), Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP), Peter Pollák (OĽaNO/EPP), Michal Wiezik (SPOLU/EPP), Martin Hojsík (PS/RE), Michal Šimečka (PS/RE), Monika Beňová (Smer-SD/S&D), Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS/ECR) a Eugen Jurzyca (SaS/ECR).

    V ich spoločnom liste sa tiež uvádza, že nový šéf eurokomisie musí byť osobou so silnou politickou podporou, a preto by predstavitelia členských krajín EÚ pri jeho výbere nemali obchádzať europarlament.

    “Zákulisné dohody vlád členských štátov neprispievajú k zvyšovaniu dôvery ľudí v európsky projekt a v demokraciu, práve naopak. Pre záujmy slovenských a európskych občanov je podstatná geografická i rodová vyváženosť rozdelenia hlavných postov v Európskej únii.

    Očakávame, že v kľúčových pozíciách bude aj zástupca nášho regiónu,” uvádza sa v závere ich spoločnej deklarácie.

    Na minulotýždňovom summite EÚ (20.-21.6.) sa hlavy vlád a štátov nedokázali dohodnúť ani na jednom z troch volebných lídrov hlavných európskych politických strán, takzvaných špicenkandidátov, aby obsadil funkciu predsedu Európskej komisie.

    Túto voľbu – vrátane možnosti, že hlavné pozície v štruktúrach EÚ získajú iní politici ako favoriti eurovolieb – lídri odložili na krízový summit, ktorý sa uskutoční v nedeľu 30. júna večer.

    - Reklama -