Deti dnes chcú byť manažérmi, mafiánmi, alebo prostitútkami. Hovorili sme so skutočne ráznym podnikateľom

    0
    Ilustračné foto: Výroba áut na Slovensku (Autor: SITA)
    “Rodičia podnikali od roku 1999, som dieťa prvopodnikatelľov, ktorí po nociach budovali firmu, a v tom žijem aj ďalej …,” predstaví sa stručne Matuška junior. A hneď informuje o stave slovenskej ekonomiky. “Dnes sa tu prakticky nič nevyrába, sú dotácie na všetko možné, na kadejaké nezmysly a družstvá berú dotácie na kadečo v poľnohospodárstve. Skôr im išli dotácie do rozvoja, teraz sú celoročne v strate …, “glosuje situáciu Matuška. Vie, o čom hovorí, pretože v “deväťdesiatych” sa venovali aj opravárenstvu poľnohospodárskych strojov.

    Kto bude odovzdávať skúsenosti?

    Spoločne s otcom Ludevítom vytvorili prvú slovenskú formulu a Matuška senior je pre mladého takým “darom a prekliatím v jednom”, ako hovorí syn Martin. “Smiali sa mi v deväťdesiatych rokoch všetci gymnazisti, keď som išiel na strojnícku priemyslovku. Bol som jednotkár a šiel som na školu, nad ktorou všetci ohŕňali nosom. Budúci manažéri … Otec hovoril – vydrž, budeš mať zlaté ruky. Príde doba, že všetci budú manažéri, IT a nikto nebude robiť. A stalo sa … Strojárstvo je všade okolo nás. Tu sú sústružníci a frézari v preddôchodkových rokoch. Keby dnes začali učiť deti, už je neskoro. Až odídu do dôchodku, kto to bude robiť?” pýta sa bez odpovede Matuška mladší.
     
    Malý Fiat 126, ktorý renovujú ako veterána vo voľnočasovom krúžku na strednej dopravnej škole vo Zvolene, je možnou nádejou do budúcnosti. Čo do prilákania mladých technikov. “Mohli by jazdiť podseriál majstrovstvá Slovenska v pretekoch automobilov do vrchu, kde sa jazdia preteky veteránov, ktorý sa ale nejde na rýchlosť. Keď sa zadarí, bude postavený školský tím, aby si vyskúšali pretekať. Máme formulu, ktorú sme vyvinuli, to je pre nich ďalšiu príležitosť, “pochváli sa oprávnene Matuška junior.

    Čo za to alebo mladým naivkám patrí svet

    Prvá otázka mladých ašpirantov vraj väčšinou je – koľko zarábate? “Oni si myslia, že podľa vzoru Ameriky, čo vidí v televízii, tam bude nejaký lovec nových nádejných tvárí – nechceli by ste za McLaren milión eur?” smeje sa tínedžerským naivkám Matuška. “Skrátka deti dnes majú trochu zvrátenú predstavu o fungovaní života a športu. No a v školstve je to ťažké, pretože učitelia majú veľmi zviazané ruky. Napríklad taký nezmysel, keď na všetky krúžky je rovnaký príspevok bez ohľadu na to, čo robíte. A suma je rovnaká bez ohľadu na počet žiakov a nie je žiadna motivácia. Je tiež náročné deti dostať na preteky, potrebujete podpisy oboch rodičov, kto s nimi pôjde, ako ich odveziete …, “vypočítava konštruktér. “Každý by chcel hneď mať peniaze, byť mafián, prostitútka alebo politikova milenka. Tradičné hodnoty nič. V reality šou sú vyberaní cielene degenerovaní ľudia, aby tam vzniklo čo najväčšie psychopatické dusno. To, že otec so synom stavia motorky, to by nemalo sledovanosť,” povzdychne si.

    Zázemie (ne) treba ?!

    “Zväzarm skončil a nič po ňom neprišlo. Čo bolo, to sa rozkradlo. Minimálna výbava pre automobilový šport – kombinézy a tak ďalej – stojí 900 eur. Kto z rodičov to tým deťom zaplatí? Hľadám cesty cez sponzorov … Na Slovensku je mnoho ľudí myslením ešte v praveku. Každé euro ako zápisné alebo štartovné je dobré. Aj keď hovorím – prihlási sa prvý školský tím, bude to v médiách. Ale oni sa nedajú – proste zaplať 180 euro a choď. Márne argumentujeme, že máme pretekársku školu, ktorá funguje tri roky. Na druhej strane sa im nečudujem. “Treba podotknúť, že na Slovensku sú pedagógovia v záujmových krúžkoch na školách platení z rozpočtu školy, čo sú prerozdelené peniaze. Zlaté časy dielní, keď si človek upravoval, robil. Áno, neboli na to peniaze, ale aj mnohokrát na tom bolo to krásne, že ste niečo sami vytvorili, “zaspomína na predrevolučné časy mladý muž. A potom prekvapivo hodnotí: “Ide to ťažko, ostatne ako všetko na Slovensku…”

    Vitajte v realite

    “Máme Fiaty 126 a ich modifikácie a takú rozsiahlu zbierku nemá nikto iný na svete. Dokonca máme prototyp, ktorého bolo údajne vyrobené sedem kusov za hlbokej totality, “pochváli sa. “Aj vo Formule 1 je to už iné – teoreticky každý z vás môže byť pretekárom. Všetko je o peniazoch. Pozriete sa na ponuky – miesto v tíme je za 300 000 eur. Ten staromódny štýl je, že máte vlastný karavan, diely, tím, to je ešte poctivé remeslo. A živia sa na tom agentúry a tímy po celom svete, “šokuje pre nezasvätených Martin Matuška. Nuž, peniaze vládnu svetom. Taká je realita.
     
    - Reklama -