Desivý obraz, mafia, skorumpovaný štát! Politici reagujú na nahrávku Kočnera a Trnku. Smer – SD zatiaľ mlčí

    0
    Na kombosnímke zľava Marián Kočner, Jaroslav Haščák a Dobroslav Trnka (Autor: TASR/PL.sk)

    Podľa koaličného Mosta-Híd má bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka odstúpiť z funkcie prokurátora.

    „Je nepredstaviteľné, aby po zverejnení nahrávky jeho údajnej komunikácie s Marianom K. s takým závažným obsahom sedel počas vyšetrovania v kresle prokurátora,” uviedla hovorkyňa strany Klára Debnár.
    Kočner podľa Mosta-Híd svoje “nehoráznosti” a nezákonné aktivity dokázal uplatňovať pre osobné zlyhania ľudí na rôznych úrovniach.

    „Súdy a orgány činné v trestnom konaní musia byť čím skôr očistené od týchto ľudí. A čo je z pohľadu budúcnosti najdôležitejšie, v prípade dokázania ich viny čím skôr aj potrestaní,” skonštatovala Debnár.

    Sme rodina: Dovolili sme chobotnici bujnieť

    Ak majú mať opäť ľudia dôveru v štát, musí sa dôkladne vyšetriť nahrávka rozhovoru medzi prokurátorom Dobroslavom Trnkom a Marianom K. Uviedol líder hnutia Sme rodina Boris Kollár.

    Je presvedčený, že kompetentné orgány začnú v tejto veci konať.  

    Kollár pripomína, že v minulosti bola zverejnená nahrávka s hlasom podobným expremiérovi Robertovi Ficovi (Smer – SD) a táto kauza bola “zametená pod koberec”.

    Podľa Borisa Kollára tu vznikol takmer mafiánsky štát.   Zdroj: TASR

    „Tým, že sme vtedy nič neurobili, že sa to nevyšetrilo, tak to dovolilo tej chobotnici bujnieť, narástli jej ďalšie chápadlá a vznikol tu takmer mafiánsky štát,” uviedol Kollár.  

    Sopko (OĽaNO): Vitajte…

    „Ak niekto ešte pochyboval o tom, ako sa tu korumpuje, obchoduje s informáciami, kupujú poslanci, vydiera, sú prepojenia medzi prokuratúrou a mafiou… Skrátka, vitajte už aj vo zvukovej podobe v Kočnerovom svete rybárov, ktorí chytajú informácie i ľudí a milióny im zatemnili rozum,“ píše vo svojom statuse na sociálnej sieti Miroslav Sopko z OĽaNO.


    Zdroj: Facebook/Miroslav Sopko – OĽaNO

    Podľa neho je dôležité, aby ľudia poznali pravdu.

    „Samotné poznanie nám ale bude na nič, ak nebude nasledovať čin,“ dodáva s tým, že okamžite musia skončiť vo verejných funkciách všetci, ktorí sa podieľali na tomto gorilom biznise, ako aj tí, ktorí pomohli vytvoriť svet, kde za peniaze si môžeš vybaviť čokoľvek,“ uvádza Sopko na sociálnej sieti.

    Beblavý: Haščák je veľmi dôležitou postavou

    „Keď dnes Denník N zverejnil nahrávku rozhovoru medzi Marianom Kočnerom a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom tušili sme, aký svet ukáže. Napriek tomu je mrazivé počuť hulákať mafiánskeho vybavovača po jednom z najvyššie postavených mužov justície. A ešte mrazivejšie je uvedomiť si, že kričí zo strachu, pred svojim skutočným šéfom z Penty,“ píše na sociálnej sieti predseda strany Spolu Miroslav Beblavý.

    Podľa neho je šéf Penty Haščák v nahrávke dôležitou postavou.

    „Bol ochotný investovať peniaze do zastavenia šírenia nahrávky Gorila. Z rozhovoru vyplýva, že mohol zasahovať aj do voľby generálneho prokurátora v roku 2010,“ uvádza.

    Podľa Beblavého štát dnes nepatrí ľuďom, ale oligarchom a ich figúrkam. Aj to je vizitka vlád Smeru.

    Zdroj: Facebook/Miroslav Beblavý

    „Konať treba okamžite. V prvom rade generálny prokurátor Čižnár, ktorý má právomoc iniciovať disciplinárne stíhanie voči podriadeným, ktorí sú spomínaní v nahrávke či Threeme – Dobroslav Trnka, Bystrík Palovič. A mal by sám iniciovať vyšetrovanie voči Dobroslavovi Trnkovi a Jaroslavovi Haščákovi.

    Beblavý pripomína, že v programe koalície PS/Spolu Bod zlomu je viacero opatrení, ktoré môžu uťať moc oligarchov.

    „Sme preto pripravení na silnú reakciu a nebojíme sa,“ dodáva v statuse Miroslav Beblavý.

    Drucker vyzýva zvolať Bezpečnostnú radu

    Zakladateľ mimoparlamentnej strany Dobrá voľba Tomáš Drucker vyzýva premiéra a prezidentku na zvolanie Bezpečnostnej rady SR. 

    „Po tom, ako sa občania mali možnosť dozvedieť o prehnitosti slovenského súdnictva, vychádza postupne na povrch, že podobne skorumpovaná bola aj časť prokuratúry pod vedením vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku,” komentoval.

    Situácia je podľa Druckera natoľko vážna, že predstavuje ohrozenie podstaty fungovania demokracie na Slovensku. 

    Tomáš Drucker  Zdroj: TASR

    „Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer – SD) musí okamžite zvolať Bezpečnostnú radu (BR) a prijať všetky nevyhnutné opatrenia, aby zamedzil strate dôvery občanov v spravodlivosť a fungujúci štát,” vyhlásil. Ak premiér nebude ochotný “urýchlene a rázne konať”, vyzýva na zvolanie BR a podniknutiu nevyhnutných krokov prezidentku SR Zuzanu Čaputovú.

    „V civilizovanej krajine by takýto prokurátor bol už dávno postavený mimo služby a sedel vo vyšetrovacej väzbe,” dodáva Drucker.

    Opozícia chce zvolať bezpečnostný výbor

    Opozícia bude iniciovať zvolanie mimoriadneho Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť pre medializovanú nahrávku rozhovoru medzi Marianom K. a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. TASR to potvrdil člen výboru Ľubomír Galko (SaS). 

    Na výbore chcú počuť vysvetlenia od ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer – SD), ako aj policajného prezidenta Milana Lučanského.

    Predseda výboru Anton Hrnko (SNS) povedal, že iniciatívne výbor zvolávať nebude, takto zverejnená nahrávka podľa neho marí vyšetrovanie.

    Autor: TASR, AV

    - Reklama -