Desaťtisíce policajtov budú strážiť francúzske mestá. Futbalový šampionát Euro 2016 je hlavným terčom teroristov

    0
    Francúzski vojaci v uliciach Paríža (Autor: SITA)
    Militanti z takzvaného Islamského štátu sa podľa informácií nemeckej spravodajskej služby zamerali práve na nadchádzajúci futbalový turnaj a chcú počas neho spáchať teroristický útok. Varovanie z Nemecka prišlo krátko po tom, keď francúzske bezpečnostné zložky uviedli, že sa pripravujú na hroziace útoky militantov na veľké davy vo Francúzsku. 
     
    Francúzska polícia chce predísť katastrofickému scenáru, podobnému tomu z vlaňajška. Pri útokoch teroristov vtedy prišlo o život 130 ľudí. 
     
     
    Nemecká tajná služba úzko spolupracuje s francúzskymi kolegami, aby predišli prípadným atentátom na Euro 2016. Žiadna konkrétna hrozba ani vyhlásenie IS v tejto súvislosti zatiaľ nepadlo. „Vieme, že IS má Európsky šampionát na muške,“ uviedol šéf nemeckej tajnej služby Hans-Georg Maassen pre Rheinische Post, na ktorý sa odvoláva aj agentúra Reuters. 
     
    Zatiaľ žiadne konkrétne dôkazy o prípravách teroristických útokov na Euro 2016 síce neexistujú, ale Maassen uviedol, že „v pozadí je rušno a pribúda stále viac náznakov“, že IS, al-Káida, Front an-Nusra či iná teroristická organizácia spácha útok na západné ciele. 
     
    Práve verejné podujatia plné ľudí, medzi ktorými sú často turisti zo zahraničia, sú vyhľadávaným terčom militantov. Podľa oficiálnych odhadov by malo blížiaci sa futbalový šampionát počas mesačného trvania navštíviť približne dva a pol milióna fanúšikov. Dvadsaťštyri tímov odohrá na francúzskych futbalových štadiónoch 51 zápasov. Nejde však iba o bezpečnosť návštevníkov samotných štadiónov, ale aj o davy, ktoré budú šampionát sledovať na veľkoplošných obrazovkách rozmiestnených vo veľkých mestách. 
     
    - Reklama -