Desaťmiliardová diera v rozpočte, desaťtisíce zmenených zákonov. To nie je ani zďaleka všetko, čo brexit so sebou prinesie

    0
    Zástava EÚ a britská zástava pred Európskym domom v Londýne (Autor: TASR)
    Jedným z najväčších strašiakov, ktorý vyvstane po brexite, je diera v európskom rozpočte. Londýn totiž prispieva do spoločnej pokladnice ročne osem a pol miliardy libier, čo je v prepočte 10 miliárd eur, a tieto peniaze budú po odchode Veľkej Británie z európskych štruktúr chýbať. Je však otázne, či Londýn bude pokračovať v prispievaní aj po odchode, aby mohol byť súčasťou vedeckých výskumov a programu medzinárodnej výmeny študentov. 
     
    Nejde však iba o peniaze. Ešte pred samotným brexitom sa bude musieť zmeniť takmer 21-tisíc európskych zákonov a nariadení. Zo správ viacerých komisií Európskeho parlamentu z obdobia od októbra 2016 do januára 2017, ktoré získal portál Politico, vidieť, aké obrovské množstvo administratívnej práce ešte len čaká EÚ a Londýn pred definitívnym odchodom Británie z EÚ. 
     
    Správy europarlamentných komisií pritom nie sú iba dobrým zdrojom informácií pre novinárov, ale budú slúžiť ako základ pri rozhodovaní o rezolúcii, ktorá pravdepodobne už v apríli určí postoje Európskeho parlamentu na začiatku procesu vyjednávania o brexite. 

    Brexit nebude rýchly proces

    Samotné vystúpenie Británie z EÚ neprebehne len tak zo dňa na deň. Po aktivácii článku 50 Lisabonskej zmluvy sa iba začne celý proces, ktorý má trvať dva roky. Počas tohto obdobia a ešte pred ním sa musí vyriešiť niekoľko zásadných otázok. 
     
    Okrem výpadku v rozpočte a zmien regulácií, nariadení a zákonov sa bude musieť meniť aj samotná Lisabonská zmluva najmenej v dvanástich bodoch, v ktorých sa spomína konkrétne Veľká Británia. 
     
    Ani dva roky po začiatku procesu vystúpenia z EÚ nebude mať Londýn od Bruselu pokoj. Veľká Británia bude totiž pod finančným dohľadom Únie až do roku 2024, pretože projekty financované z európskych fondov, ktoré sa uskutočnia do roku 2019, podliehajú spätnej kontrole až 5 rokov dozadu. 
     
    Spomínaná desaťmiliardová diera v európskom rozpočte, ktorá vznikne odchodom Británie, oslabí aj Európsku investičnú banku, ktorej klesne schopnosť poskytovať pôžičky tretím krajinám v záujme podpory európskej politiky. 
     
    Presný dátum samotného brexitu, teda začiatku procesu vystúpenia Británie z EÚ, však nie je pevne stanovený. Viaceré komisie europarlamentu varujú, že ak Londýn odíde pred koncom roka 2019, keď sa v Únii končí rozpočtové obdobie, bude to znamenať celkové zmeny v európskom rozpočte. Ak by, čisto hypoteticky, Británia na budúci mesiac aktivovala príslušný článok Lisabonskej zmluvy a naštartovala by proces vystúpenia z EÚ, tak by tento krok definitívne nadobudol platnosť v marci 2019, ak by sa strany nedohodli inak.  
     
    Bez Británie bude otázny aj osud viacerých európskych inštitúcií, ktoré sídlia v ostrovnej monarchii. Európska zdravotnícka agentúra a Európsky úrad pre bankovníctvo si budú hľadať nové centrály a už teraz sa o ne začína medzi krajinami konkurenčný boj. 
     
    - Reklama -