Desať dní a dosť. Zostaví Fico vládu alebo sa ukáže Sulíkova neschopnosť viesť „zlepenec“

    0
    Richard Sulík, europoslanec a predseda strany Sloboda a Solidarita (Autor: SITA)

    Peter Javůrek sa v komentári pre denník Pravda zamyslel nad rysujúcou sa neštandardnou politickou situáciou. Robert Fico dostal „deadline“ desať dní, aby dal dokopy fungujúcu vládu, to sa mu ale len ťažko podarí, ak by so spoluprácou nesúhlasili napríklad Bugárov Most-Híd a Procházkova Sieť. No a presne to sa stalo, vlastne pre Fica ešte horšie, dvojica politikov dokonca neprijala pozvánku na rokovanie. Javůrek ale podčiarkol, že desaťdňový termín nebude ani tak skúška ohňom pre Fica, ako pre Sulíkov pravicový „zlepenec“, ktorý potíšku podporuje Kollárova „rodina“.

    „Jediné, čo môže Fico desať dní robiť, je čakať na to, že Richard Sulík pobabre svoju šancu zostaviť vládu ešte skôr, ako na to dostane od hlavy štátu oficiálne poverenie,“ konštatuje Javůrek. Podľa neho je na uváženie, či Sulíkova rétorika, ktorú predviedol v nemeckej televízii krátko po voľbách, je naozaj vhodná. Upozorňuje, že práve toto by mohol byť dôvod, prečo by Bugár s Procházkom mohli nad koalíciou s predsedom SaS tvrdo polemizovať. No Procházka má iné problémy a u Bugára zrejme zvíťazí výber povestného menšieho zla.

    „Lenže predseda Siete dáva prednosť tomu, že sa nechá verejne ponižovať a strápňovať až dovtedy, kým sa z gazdu definitívne nepremení na obecného pastiera pravicových kôz. Bugár zasa zrejme uvažuje, že keď už ísť do spolku s SNS, a ten potom vysvetľovať svojim voličom, nech je to celé radšej v réžii Sulíka ako Fica,“ píše komentátor. Ďalej poznamenáva, že desať dní by malo na zostavenie vlády bohato stačiť, no na záver dodáva, že normálne okolnosti si Slovensko a jeho lídri skrátka nechcú pripustiť.

    a nie pripustiť. 

    - Reklama -