Deň po streľbe v Štrasburgu europarlament prijal novú stratégiu boja proti terorizmu. Je zvláštne, že sa stalo, čo sa stalo, komentuje útok Štefanec

    0
    Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (Autor: TASR)

    Europoslanec Ivan Štefanec (KDH) približuje, že najzásadnejšou novinkou novoprijatej stratégie Európskej únie je vytvorenie nového stáleho výboru pre boj proti terorizmu. „Očakávame, že tým pádom sa vytvorí väčší priestor pre návrhy, ktoré bude Európsky parlament presadzovať v tejto oblasti,“ spresnil Štefanec. 

    Zároveň však stratégia opätovne zdôrazňuje potrebu zintenzívnenia boja proti radikalizácii, zefektívnenie výmeny a využívania informácií a zlepšenie podpory obetí terorizmu. Tlačíme na väčší rozsah údajov, ktoré sú štáty povinné zdielať v rámci bezpečnostných zložiek. Aj teraz vidíme pri tragickom útoku, ktorý sa udial v Štrasburgu, ako je dôležitá súčinnosť napríklad medzi francúzskymi a nemeckými bezpečnostnými zložkami,“ poukazuje Štefanec. 

    Efektívne stíhanie a boj proti páchateľom teroristických činov dnes podľa neho naráža na národné kompetencie, a preto je absolútne kľúčové rozširovať povinné zdieľanie informácií, ak máme ľuďom zabezpečiť bezpečnosť. „Situácia dnes nie je ideálna, no bezpečnosť ľudí v európskom priestore sama nedosiahne žiadna krajina. Riešením je iba spoločný európsky postup,“ prízvukuje.

    Útok na spoločné hodnoty

    „Útok na vianočných trhoch v Štrasburgu bol najhorším možným útokom na európskych občanov a na spoločné hodnoty a princípy EÚ. Tento incident opäť ukázal, že musíme zanechať prázdne slogany a nerealizovateľné opatrenia a zamerať naše úsilie na to, čo naozaj zaistí v Európe bezpečnosť. Napriek všetkému úsiliu posledných rokov stále existujú medzery v boji proti terorizmu a sú spôsoby, ako ho zefektívniť,“ uviedla na margo novej stratégie nemecká europoslankyňa Monika Hohlmeier. 

    Dôležitosť spolupráce zdôrazňuje aj europoslanec Branislav Škripek. „Spolupráca a výmena informácií medzi štátmi môžu pomôcť v boji proti terorizmu, samozrejme, s prihliadnutím na zachovanie slobody jednotlivca,” hovorí. 

    Slovenský europoslanec Jozef Nagy je presvedčený, že policajná spolupráca členských štátov viditeľne nestačí na boj proti terorizmu a medzinárodnému zločinu. „Preto chceme vytvoriť centrálny Európsky register trestov a rozšíriť právomoci Europolu na spracovanie spravodajských informácií a európskeho prokurátora na boj proti organizovanému zločinu a terorizmu,” uviedol Nagy. 

    Zanedbaná bezpečnosť?

    Šefanec sa dokonca osobne nachádzal v deň streľby na vianočných trhoch v Štrasburgu. Trhy navštívil spolu s 30 slovenskými občanmi. V čase útoku už však, našťastie, na trhoch neboli. ParlamentnéListy.sk sa ho preto pýtali, čo si myslí o tom, že sa útočník na trhy vôbec dostal a či teda bezpečnostné opatrenia neboli dostatočné. „To by ste sa museli opýtať tých, ktorí sú za bezpečnosť na trhoch zodpovední. Teda v tomto prípade francúzskej polície,“ hovorí poslanec s tým, že nemá dostatok informácií, aby mohol nejakým spôsobom kritizovať alebo hodnotiť, či francúzske bezpečnostné zložky zanedbali svoje povinnosti. Zároveň však dodal, že je naozaj zvláštne, že sa stalo to, čo sa stalo. „Ale nie sme naivní a vieme, že zlo nevykoreníme za deň, týždeň ani mesiac,“ zhrnul. 

    V súvislosti s útokom vo Francúzsku slovenská polícia posilnila hliadky na vianočných trhoch po celom Slovensku. Štefanec hovorí, že takýto krok samu zdá nezmyselný, pokiaľ má byť založený iba na informácii o útoku 900 kilometrov ďaleko. Na druhej strane nevylučuje, že slovenská polícia môže mať aj nejaké iné informácie, na základe ktorých takto postupuje. „Každá inštitúcia musí vykonávať úlohy, ktoré sú v jej kompetencii. Je ale dôležité, aby opatrenia realizovali v primeranej forme, aby ľudí zbytočne neobťažovali len preto, že sa niečo stalo na druhom konci Európy,“ uzavrel s tým, že verí, že polícia si robí svoju prácu zodpovedne. 

    - Reklama -