Deň D je tu. Potopí Bugár vládu?

    0
    Andrej Danko (SNS), Robert Fico (Smer-SD) a Béla Bugár (Most-Híd) (Autor: TASR)

    Kríza a napätie prišli po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice a po zverejnení Kuciakovho nedokončeného článku. Kiska oznámil, že riešenie vidí v zásadnej rekonštrukcii vlády alebo v predčasných voľbách. 

    Tieto vyhlásenia Kisku vyvolali nevôľu u premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Zmierniť oboch politikov sa pokúsil šéf SNS Andrej Danko rokovaním na Bratislavskom hrade. Jeho výsledkom mala byť spoločná deklarácia, k jednotnému textu však traja najvyšší ústavní činitelia nedospeli.

    Opozícia je za predčasné voľby, Smer-SD ich odmieta. SNS je s prezidentom ochotná rokovať a nájsť konštruktívne riešenia. Most-Híd vyhlásil, že chce rekonštrukciu vlády. Rovnako ako opozícia, aj on žiada odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Smer-SD dosiaľ jasne nepovedal, či Kaliňáka obetuje.

    Podpredseda vlády SR a Smeru-SD Peter Pellegrini však už povedal, že Smer-SD vie pre stabilitu na Slovensku urobiť kroky, ktoré môžu viesť k personálnym zmenám a k odstúpeniu niektorých členov vlády. Rokovania strán pokračujú a Most-Híd čaká aj republiková rada, ktorá sa zíde o 14.00 h. Rozhodovať bude aj o zotrvaní v koalícii.

    Na ťahu je Most

    Koaličné strany rokovali aj cez víkend. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár pred rokovaniami povedal, že má tri možné riešenia krízy. Nekonkretizoval ich a rokovania zostali bez výstupov. Ešte predtým sa však Bugár vyjadril, že Most-Híd žiada odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) z funkcie.

    Poslanecký klub Mosta-Híd a koalíciu pre súčasnú situáciu okolo vraždy a podozrení na prepojenia politikov na taliansku mafiu opustil poslanec Igor Janckulík.

    Budú žiadať hlavu Žitňanskej?

    Podpredseda národniarov Anton Hrnko cez víkend naznačil, že SNS by mohla pre nepokojnosť členskej základne žiadať hlavu ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd). Či to tak aj naozaj bude, je zatiaľ otázne. “Všetko je otvorené,” povedal pre TASR Hrnko.

    Práve on na sociálnej sieti cez víkend napísal, že členská základňa SNS bola veľmi rozladená pokusmi o dekriminalizáciu drog, presadzovanie Istanbulského dohovoru napriek tomu, že národniari niekoľkokrát povedali, že to nechcú. Rozhodujúce stanovisko strany k Žitňanskej má prijímať práve predsedníctvo.

    - Reklama -