Demonštranti v Katalánsku blokujú cesty na protest voči Puigdemontovmu zadržaniu

    0
    Demonštranti v Katalánsku počas protestov voči zadržaniu Puigdemonta (Autor: TASR)

    Agentúra AP s odvolaním sa na regionálny dopravný úrad v Katalánsku informovala, že v meste Figueres neďaleko hraníc s Francúzskom demonštranti zablokovali hlavnú diaľnicu vo východnom Španielsku. Rovnako tak zablokovali aj cestu medzi Tarragonou a Valenciou.

    Protestujúci tiež narušili v utorok v ranných hodinách dopravu na niekoľkých cestách v katalánskej metropole Barcelona.

    Nemecký súd v pondelok rozhodol, že Puigdemont ostane vo väzbe až do skončenia procesu, v ktorom sa rozhoduje o jeho prípadnom vydaní do Španielska. Neočakáva sa, že by k tomu malo dôjsť do Veľkej noci.

    Puigdemonta zadržali v nedeľu krátko predpoludním v nemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko na základe európskeho zatykača, keď po diaľnici A7 vstúpil z Dánska na územie Nemecka.

    Španielsky najvyšší súd v Madride totiž v piatok rozhodol o opätovnom vydaní európskeho zatýkacieho rozkazu na Puigdemonta a šiestich ďalších katalánskych politikov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí. V prípade, že by sa Puigdemont vrátil do Španielska, hrozilo by mu najmenej 25-ročné väzenie za trestné činy, ktorých sa mal dopustiť svojím podielom na organizovaní vlaňajšieho referenda o osamostatnení Katalánska.

    - Reklama -