Demokracia po portugalsky. Prezident odmietol vymenovať ľavicovú vládu, narušila by vraj vzťahy s nadnárodnými finančníkmi

    0
    Vlajka Portugalska (Autor: internet)

    Prvýkrát od vzniku Európskej menovej únie podnikol štát taký rázny krok za jej zachovanie. To, že portugalský prezident odmietol dovoliť tamojšej ľavici zostaviť väčšinovú vládu, obhajuje tým, že konal v národnom záujme. Ľavica by totiž mohla brojiť proti úsporným opatreniam, ktoré Portugalsku vnútila Troika, teda EÚ, MMF a Európska centrálna banka.

    „Demokracia musí byť až na druhom mieste, za pravidlami upravujúcimi euro a členstvom,“ uvádza The Telegraph. Silva tvrdí, že nemôžu mať vládu, ktorá by bola za rozpustenie NATO, vystúpenie z Európskej únie a koniec eura.

    „Toto je najhoršia chvíľa na radikálnu zmenu v základoch našej demokracie,“ povedal Silva a dodal, že musí všetkými prostriedkami bojovať proti tomu, aby Portugalsko nevyslalo svojim veriteľom zlý signál a ich doterajšie obete tak nevyšli nazmar.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Silva ďalej tvrdil, že väčšina Portugalcov volila euroskeptické strany. Skutočnosť je však taká, že ľavicové strany vyhrali voľby s nadpolovičnou väčšinou hlasov a vládnu parlamentu. Vládu sa ale pokúsi zostaviť konzervatívny premiér Pedro Passos Coelho – jeho koalícia pravicových strán získala necelých 40 percent hlasov.

    Podľa predsedu socialistov Antónia Costu sa prezident dopustil „vážneho pochybenia“ a krajinu čaká veľká politická búrka. Costa už predtým informoval o tom, že prvé, čo vládu čaká, je hlasovanie o nedôvere. Ďalšie voľby sa však môžu uskutočniť najskôr v druhej polovici budúceho roka.

    Portugalský prezident týmto konaním zneužíva svoje postavenie, aby „presadil ideologickú agendu v záujme veriteľov a Európskej menovej únie, ktorú označuje s dávkou nerozumnej odvahy za obhajobu demokracie“. Tamojšie médiá prezentujú ľavicu ako niečo, čo sa nesmie nikdy dostať k moci, nemá na ňu právo.

    „Európski socialisti stoja pred dilemou. Konečne vidia tú nepríjemnú pravdu, že menová únia je autoritársky pravicový podnik, ktorý prekročil svoje demokratické predpisy, ale ak proti tomu otvorene vystúpia, riskujú, že sa nikdy nedostanú k moci. Brusel vytvoril skutočné monštrum.“

    autor: spa

    - Reklama -