Dánsko povolilo USA otvoriť americký konzulát v Grónsku

    0
    Grónsko: Sledovania topiaceho sa ľadu na východe Grónska. (Autor: TASR)

    Trumpov úmysel vyvolal v auguste diplomatickú roztržku medzi Spojenými štátmi a Dánskom. Dánska vláda označila Trumpov návrh za “absurdný”. Americký prezident následne zrušil plánovanú štátnu návštevu Dánska.

    Nový konzulát je súčasťou širšej iniciatívy Washingtonu rozšíriť svoju diplomatickú a obchodnú prítomnosť v Grónsku a v oblasti Arktídy. “Pokračujeme, spolu s Grónskom, v dialógu so Spojenými štátmi o vývoji v Arktíde a naďalej úzko spolupracujeme v otázke angažovania sa Spojených štátov v Grónsku,” povedal dánsky minister zahraničných vecí Jeppe Kofod.

    Na decembrovom summite Severoatlantickej aliancie dánska premiérka Mette Frederiksenová po bilaterálnych rokovaniach s Trumpom avizovala plány posilniť strategickú spoluprácu so Spojenými štátmi v oblasti Arktídy a zároveň prisľúbila zvýšenie kontroly v tomto regióne.

    Spojené štáty mali svoj konzulát v Grónsku naposledy v rokoch 1940 – 1953. Dánske ministerstvo zahraničných vecí bude musieť schváliť osobu, ktorú Spojené štáty do funkcie konzula vyberú, ako uviedlo vo vyhlásení.

    Záujem Washingtonu o Grónsko sa datuje desaťročia do minulosti. Spojené štáty majú leteckú základňu v Thule, ktorú využívajú ako prieskumné stredisko využívajúce mohutný radar. Ide o najsevernejšiu základňu americkej armády, ktorá má poskytovať včasné varovanie pred raketovým útokom na Severnú Ameriku.

     

    - Reklama -