Dánska polícia udelila prvú pokutu za porušenie zákazu nosenia buriek

    0
    Účastníci demonštrácie v Kodani protestujú proti platnosti zákona o zákaze nosenia odevu, ktorý zakrýva tvár. (Autor: TASR)

    Pokutu dostala 28-ročná žena v nikábe – odeve zahaľujúcom tvár okrem očí. Poukážku na zaplatenie 1000 dánskych korún (okolo 134 eur) jej polícia pošle poštou, informovala dánska agentúra Ritzau.

    Žena vzbudila pozornosť hádkou, ktorú mala s inou ženou v obchodnom dome v meste Hörsholm ležiacom severne od Kodane. 

    “Počas hádky jej nikáb strhli, kým sme však prišli, stihla si ho znovu nasadiť,” povedal miestny policajt David Borchersen.

    Polícia ženu v nikábe odfotografovala a zaobstarala si tiež zábery z bezpečnostnej kamery, aby mohla posúdiť, či jej druhá žena nikáb strhla zámerne. Obe ženy vyšetrujú za narušenie verejného poriadku. 

    Zákon o zákaze nosenia odevov zahaľujúcich tvár schválili dánski poslanci v máji. Do parlamentu ho predložila stredopravá vládnuca koalícia, ktorá prikročila k sprísňovaniu azylových a prisťahovaleckých predpisov. Legislatíva známa ako “zákaz buriek” zakazuje na verejnosti nosenie celotvárových závojov – ako sú burky, nikáby, kukly, lyžiarske masky a nepovoľuje napríklad ani falošné brady. Naopak, výnimku majú šatky a zimné oblečenie, ako aj karnevalové či halloweenske masky. Zákon začal platiť 1. augusta, čo sprevádzali protesty vo viacerých dánskych mestách, uviedla agentúra DPA. 

    Prvé porušenie zákazu sa trestá pokutou 1000 dánskych korún. Za opakované porušenie je možné dostať pokutu až do 10.000 dánskych korún, pripadne hrozí i odňatie slobody až na šesť mesiacov.

    Obdobné zákony prijali už pred Dánskom aj v iných európskych krajinách – ako Rakúsko, Francúzsko a Belgicko. Vlády týchto štátov tvrdia, že legislatíva nie je zameraná proti nijakému náboženstvu, pričom povoľuje nosenie šatiek, turbanov či židovských jarmuliek.

    - Reklama -