Daňové raje a neplatenie daní sú v poriadku. Britská novinárka šokovala

    0
    Britská libra. (Autor: Reprofoto: archív PL)

    „Kde sa v súčasnosti stráca najväčšia časť daní? Možno by ste si povedali, že v Paname, v Dubaji alebo na nejakom tropickom ostrove, kde bohatí ľudia popíjajú kokteily servírované hladnými deťmi. Chyba. Najväčšia daňová priepasť vzniká tým, že dane vo Veľkej Británii neplatia malí a strední podnikatelia. Podľa údajov z rokov 2013 – 2014 tak naša krajina prišla o 16,5 miliardy libier. Zatiaľ čo v prípade najväčších podnikateľov predstavovala daňová strata 9,5 miliardy libier,“ uvádza v súvislosti s kauzou Panama Papers.

    Médiá sa denne predháňajú v zverejňovaní ďalších mien významných osobností z politiky či šoubiznisu, ktoré si v daňovom raji ukryli svoje peniaze. Podľa britskej novinárky Samuelovej médiá z uniknutých dokumentov panamskej právnickej firmy Mossack Fonseca robia zbytočne veľkú aféru. „Skutočne najbohatší ľudia nemajú majetok uliaty v daňových rajoch. Navyše sme mali možnosť vidieť len časť z 11,5 milióna dokumentov. Ale ľudia teraz majú, samozrejme, jasno. Chcú vidieť bohatých visieť na šibenici a daňové raje by okamžite zrušili.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    „Politici si to netrúfnu ani pošepkať, ale pravda je taká, že väčšina daňových rajov predstavuje úplne legálnu záležitosť. V mnohých prípadoch sú tieto operácie životne dôležité pre hladké fungovanie svetového biznisu. A to nie je názor len bohatých magnátov, ale napríklad aj bývalého vyšetrovateľa daňových únikov zo Spojených štátov Daniela Reevesa alebo akademika Jasona Sharmana,“ uvádza Samuelová.

    Britská novinárka konštatuje, že firmy v daňových rajoch legálne zakladajú ľudia, ktorí si napríklad chcú kúpiť spoločnosť v krajine s nepríliš funkčným právnym systémom. „Previesť svoju firmu na Britské Panenské ostrovy tak týmto ľuďom zaisťuje pocit bezpečia v podobe britského práva. Ďalším dôvodom môže byť alokácia kapitálu medzi viacero firiem zahrnutých v medzinárodnom biznise. A konečne, vyhýbanie sa plateniu jednoducho patrí medzi legitímne činnosti,“ poukazuje novinárka.

    Podľa Samuelovej by sme mali existenciu daňových rajov brániť, pretože bez nich by podnikanie v medzinárodnom meradle bolo oveľa menej efektívne. „Daňové raje uľahčujú pohyb kapitálu a znižujú prekážky v oblasti obchodovania a investícií. To je tiež dôvod, prečo daňové raje využíva aj majiteľ denníka The Guardian,“ neodpustila si britská novinárka štipľavú poznámku na adresu ľavicového britského denníka. Samuelová však súčasne pripúšťa, že daňové raje využívajú na svoje účely aj podvodníci a zlodeji.

    „Vláda by mala týchto nepoctivých ľudí prenasledovať. Informácie o vlastníctve spoločností by mali byť k dispozícii príslušným daňovým orgánom. Nemali by však byť verejné, ako tvrdia niektorí aktivisti. Niektorí ľudia si jednoducho potrebujú zachovať svoje súkromie. Napríklad, keď ide o investora, ktorý nechce prezradiť svoju stratégiu, či o známu celebritu. Diskusia o daňových únikoch nie je to isté ako kampaň vedená proti podvodníkom. Legálne sa vyhnúť plateniu daní totiž nie je nič amorálne,“ konštatuje Samuelová.

    - Reklama -