Dankovo povýšenie je nafúknuté, myslí si Maďarič. Minister kultúry sa vyjadril aj k svojej hodnosti plukovníka

    0
    Marek Maďarič (Autor: SITA)

    V rozhovore pre Denník N sa Maďarič vyjadril k téme vojenských hodností pre politikov, ktoré v súčasnosti v spoločnosti rezonujú, ku konšpiračnému“ vyhláseniu o migrácii, ale aj extrémizmu v krajoch.

    Minister má vojenskú hodnosť plukovník, ktorú podobne ako viacerí členovia minulej vlády dostal 1. marca 2016 od vtedajšieho ministra obrany Martina Glváča. Podľa jeho vlastných slov o ňu však nikdy nežiadal. Hodnosť jednoducho dostal rozkazom na zasadnutí vlády. Z takejto hodnosti však nič nevyplýva, doma som ten papier strčil do šuflíka, a tým to pre mňa skončilo,“ hovorí Maďarič. O papalášizme sa podľa neho dá hovoriť, iba ak sa tým niekto chváli a zakladá si na tom, čo však nie je jeho prípad. Ak si niekto myslí, že sa doma obliekam do uniformy, tak sa mýli,“ uviedol.

    Zároveň podľa neho tým, kto by mal takéto povyšovanie vysvetľovať, je primárne ten, kto ho vydal rozkazom, a nie ten, kto rozkaz poslúchol, pretože rozkazy sa musia poslúchať. Tak ako ma jeden minister obrany rozkazom povýšil, tak ma iný minister rozkazom môže hodnosti zbaviť a ja nepoviem ani mäkké f.

    Dôvodom, prečo povýšenie Andreja Danka vyvolalo vo verejnosti také ohlasy, aké vyvolalo, sú podľa ministra jednak emócie ľudí voči konkrétnym politikom, ale aj to, ako sa k tomu daní politici postavili. Svoju časť však zohrali aj médiá, ktoré celú vec nafúkli do neadekvátnych rozmerov.

    Každá hlúposť nemusí byť hneď konšpirácia

    Na margo prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara, ktorý podpísal vyhlásenie o migrácii Neformálneho ekonomického fóra Hospodársky klub, ktoré budí dojem konšpiračného vyhlásenia, má minister vlastný názor. Jedna vec je však podľa ministra, do akej miery by sa mal prezident Policajného zboru verejne angažovať. I keď žiaden zákon ani etický kódex týmto svojím krokom neporušil, je však v prípade zastávania funkcie policajného prezidenta na mieste určitá zdržanlivosť.

    Druhá vec ale je, že dokument, ktorý podpísal, označili ako konšpiračný médiá. Podľa ministra sa pritom v poslednom čase zo slova konšpirácia vyrába obušok používaný na všetko, avšak nie každý chybný názor hneď musí byť konšpiráciou. On sám by síce dokument nepodpísal, no z toho, ako sa k tomu postavili médiá, nadobudol pocit, že sa tu organizuje hon na čarodejnice.

    Proti extrémizmu sa treba spájať

    S blížiacimi sa župnými voľbami na jeseň tohto roku sa Maďarič vyjadril aj k situácii v Banskobystrickom kraji, kde je zatiaľ favoritom na víťaza súčasný župan Marian Kotleba. Ak strany s extrémistickými názormi získavajú moc, je to veľmi škodlivé, myslí si.

    Malo by byť preto prirodzené, že aj keď napríklad Smer a SaS spolu ako strany súperia, v tomto prípade by sa mali spojiť proti spoločnému nepriateľovi – extrémizmu. V prvom rade by sa ale proti extrémistom a krajným populistom v župných voľbách mali spojiť strany koalície. V prípade spomínanej SaS je to s prípadnými rokovaniami zložitejšie, keďže SaS má už pri vyslovení mena Smer pred očami červené súkno“. Uznáva, že vie pochopiť dôvody, pre ktoré SaS nechce so Smerom spolupracovať, ale prízvukuje, že teraz čelíme inej úrovni hrozby a tieto nezhody by mali ísť bokom.

    - Reklama -