Danko vyhral. Slovensko odmietlo vyše stomiliónovú investíciu z Ameriky

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)
    Rezort tak zopakoval v posledných dňoch viackrát deklarovaný postoj politikov SNS. „Slovensko má dosť svojich peňazí, my si musíme z vlastných zdrojov financovať svoje projekty,“ povedal v nedeľu v TA3 predseda strany Andrej Danko. Pokiaľ by Slovensko americkú pomoc akceptovalo, SNS by podľa neho odišla z vládnej koalície.
     
     
    Pred rokom ministerstvo obrany uvádzalo, že príspevok predstavuje priestor na ušetrenie finančných prostriedkov, ktoré sa môžu využiť na rozvoj ďalšej nevyhnutnej infraštruktúry ozbrojených síl. V januári tohto roka však názor zmenilo a minister obrany Peter Gajdoš zabrzdil prípravy na čerpanie tejto pomoci. Vysvetlili to tak,  že ide len o dočasný odklad, lebo „najprv musí byť uzavretá medzivládna dohoda, ktorá dá čerpaniu peňazí právny rámec“. 
     
     
    Nominantov SNS za tento postoj kritizovali opozičné strany, o stretnutie s ministrom obrany požiadal aj minister zahraničia Miroslav Lajčák (nominant Smeru). Ich schôdzka má byť tento týždeň. „Niekto musí v tejto krajine zostať triezvy napriek tomu, že sa blížia prezidentské voľby,“ povedal pred pár dňami Lajčák.
     
    VIDEO
     
     
    USA ponúkli Slovensku investície z vládneho programu Európska iniciatíva odstrašenia (European Deterrence Initiative – EDI), ktorú v reakcii na ruskú agresiu na Ukrajine inicioval exprezident Barack Obama. Takéto financie ponúkajú aj ďalším krajinám NATO, najmä na východnej hranici NATO. Na to, aby Slovensko mohlo čerpať americkú pomoc, musí rezort obrany umožniť americkým expertom prístup na slovenské základne, aby pripravili konkrétne projekty. Preto je postoj ministerstva obrany kľúčový.
     
     
     
    - Reklama -