Danko tvrdí, že vyhostenie diplomata je bežnou rutinou v rámci vzťahov

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    “Existujú vyhostenia tichou či oficiálnou cestou. Keď sa pozriete na históriu vyhostenia, či diplomati zo Západu, či z Východu, je to bežná rutina v rámci vzťahov,” uviedol Danko s tým, že odmieta akokoľvek komentovať situáciu, o ktorej má málo vedomostí. “Nie sme tu na to, aby sme hodnotili, či je lepší Rus alebo Ukrajinec. Na také malé národy ako my, s prepáčením, vo svete kašlú. A potom to vyzerá komicky, keď sa ako mravec postavíme k slonovi a kričíme, že ten je zlý a ten dobrý,” doplnil Danko.

    Slovensko ako suverénny štát má podľa Vondráčka právo prijímať vlastné riešenia. “Keď vznikne nejaký problém a je najlepším diplomatickým riešením vyhostenie diplomata, tak ako suverénny štát vyhostí diplomata. Rovnako tak urobila Česká republika, keď bola solidárna so svojimi spojencami a vyhostila troch ruských diplomatov,” uzavrel predseda českej Poslaneckej snemovne.

    Slovenský premiér Peter Pellegrini potvrdil v stredu (5. 12.) po rokovaní vlády, že došlo k vyhosteniu ruského diplomata zo Slovenskej republiky. Podľa premiéra vykonával činnosť, ktorá už nebola v súlade s tým, ako sa má diplomat na území krajín Európskej únie a NATO správať.

    Pellegrini poznamenal, že išlo o diplomatického pracovníka Úradu pridelenca obrany veľvyslanectva Ruskej federácie v SR. Diplomata vyhostili 22. novembra a Slovensko musel opustiť do 48 hodín.

     

    - Reklama -