Danko sa pustil do Kisku: Neprejavil absolútne žiadnu empatiu k slovenským robotníkom

    0
    Andrej Danko a Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Prezident svojím vetom nepolemizuje so zavedením rekreačného poukazu, vyčíta mu však diskrimináciu časti zamestnancov. Kiska upozornil, že schválený zákon vytvoril tri rôzne skupiny zamestnancov z pohľadu nároku na príspevok na rekreáciu, a to v závislosti od toho, či v podniku pracujú menej alebo viac ako dva roky a či podnik zamestnáva menej alebo viac ako 50 ľudí. Časť zamestnancov má tak príspevok garantovaný, časť naň vôbec nemá nárok a časť ho môže získať na základe dobrovoľnej iniciatívy zamestnávateľa.

    Danko vo svojej reakcii argumentuje, že tento príspevok má byť v tejto chvíli skúšobne povinne zavedený do firiem, ktoré majú viac ako 49 zamestnancov. “Ide o pilotné zavádzanie inštitútu, ktorý sa podobá systému stravných poukážok. V prípade, že sa osvedčí, nie je žiadny problém, aby bol zavedený aj do menších spoločností,” avizoval.

    Vzhľadom na to, že si toto systémové opatrenie vyžaduje určitú administratívnu záťaž, SNS podľa svojho predsedu urobila so zástupcami odborov a zamestnávateľov kompromis. Napriek tomu by sa malo opatrenie dotknúť približne 1,5 milióna ľudí, vrátane zamestnancov štátnej správy.

    “Je mi neskutočne ľúto, že prezident SR neprejavil empatiu vo vzťahu k slovenským robotníkom a štátnym zamestnancom. Jediné pozitívum je to, že podpísal aspoň zníženú DPH na ubytovacie služby. Veľmi ťažko sa v koalícii presadzujú nástroje pomoci zamestnancom, veľmi ťažko sa zdvíha ich životný komfort a ich čistá mzda. Toto je jeden z nástrojov, ktorý môže zlepšiť kvalitu pracovno-právneho vzťahu. Veríme, že NR SR tento inštitút opätovne podporí,” dodal Danko.

    “Pán predseda parlamentu zrejme prehliadol alebo si neprečítal dôvody, pre ktoré prezident zákon vetoval. Prezident sa vrátením zákona zastal práve robotníkov a iných zamestnancov, ktorých parlament bezdôvodne diskriminuje v nároku na príspevok na rekreáciu,” reagoval poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan.

     

    - Reklama -