Danko o svojej zahraničnopolitickej orientácii: Toto považujem za nešťastné

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) chce naďalej budovať dobré vzťahy so všetkými štátmi rovnako. Trvá na tom, že jeho zahraničnopolitická orientácia je proeurópska a v súlade s oficiálnym smerovaním SR.

    Chce prispieť k zlepšeniu jej postavenia v Európskej únii (EÚ), ktorú pokladá za úspešný projekt. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré TASR poskytol hovorca predsedu parlamentu Tomáš Kostelník.

    „Som presvedčený o tom, že EÚ je úspešný projekt, a nikdy som naše členstvo nespochybňoval. Zároveň sa ale snažím rozvíjať dobré vzťahy na všetky svetové strany, tak na východ, ako aj na západ. Mám dobrých priateľov tak v Rusku, rovnako aj v Luxembursku či Berlíne,” tvrdí Danko.

    Rozdeľovanie orientácie politikov na Slovensku na prozápadnú a provýchodnú považuje za nešťastné a najdôležitejšia preňho je orientácia proslovenská.

    Vyzdvihol pritom osobnú audienciu u pápeža aj Zemana

    Predseda NR SR pripomenul, že vo funkcii absolvoval 42 zahraničných oficiálnych ciest a s príhovorom vystúpil na pôde troch parlamentov, ako aj na nedávnom stretnutí predsedov parlamentov EÚ vo Viedni.

    Vyzdvihol pritom osobnú audienciu u pápeža Františka, českého prezidenta Miloša Zemana, cestu do Berlína, Luxemburska, rokovanie so svojím francúzskym náprotivkom v Paríži či s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

    Vyváženými zahraničnými cestami a dobrými vzťahmi so zahraničnými predstaviteľmi sa Danko podľa svojich slov snaží zlepšiť postavenie Slovenska v rámci EÚ, ktorú považuje za úspešný projekt.

    Niektorých europoslancov považuje za odtrhnutých od reality

    „Vždy jasne deklarujem, že EÚ je to najlepšie riešenie pre SR. To, že hovorím o potrebe reformy EÚ, neznamená, že ju spochybňujem,” zdôraznil predseda NR SR s tým, že Únia by mala čo najskôr zabezpečiť ochranu svojich občanov v digitálnom priestore. „Zároveň však nie som spokojný ani s odtrhnutosťou niektorých europoslancov od problémov, ktoré trápia bežných občanov,” uzavrel.

    - Reklama -