Danko nedávnu návštevu Putina v Rakúsku naším západným susedom ticho závidel

    0
    Wolfgang Sobotka a Andrej Danko (Autor: TASR)

    Podľa Dankových slov ho šéf rakúskeho parlamentu ubezpečil, že zníženie rodinných prídavkov na deti žijúce v zahraničí podlieha v Rakúsku “dôkladnej diskusii”. “Je to pre nás Slovákov strategická téma,” upozornil Danko. Rakúsky predseda parlamentu zdôraznil, že indexácia prídavkov sa týka “všetkých občanov EÚ” i Rakúšanov žijúcich v zahraničí.

    Predsedovia rakúskeho a slovenského parlamentu diskutovali aj o nedávnej návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina v Rakúsku, ktorú Danko západným susedom “ticho závidel”. “Rakúsko aj Slovensko túžia mať dobré vzťahy na východ i na západ, na sever aj na juh a základom pre dobré vzťahy je dialóg a diskusia a hlavne, aby sme sa nebáli problémy pomenovať… Verím, že časom všetci pochopia, aké strategické a dôležité je rozvíjať i tieto vzťahy,” povedal na margo návštevy šéf slovenského parlamentu. Sobotka v tejto súvislosti uviedol, že “nielen Rusko sa musí pohybovať smerom k Európe, ale aj Európa k Rusku”. 

    Ďalej vysvetlil, že ruský prezident si vybral Rakúsko za prvú krajinu EÚ, ktorú navštívil po svojom znovuzvolení aj preto, lebo krajiny oslavujú 50. výročie podpisu zmluvy s ruským Gaspromom a rakúskym OMV o dodávkach ropy a zemného plynu. “Rusko je pre nás veľmi dôležitý hospodársky partner… a keď sa hovorí o stabilite v Európe, tak je Rusko partnerom, ktorého nemožno opomenúť,” uviedol Sobotka.

    Otvorili i tému ochrany pred falošnými správami. Tie v súčasnosti podľa Danka spôsobujú lokálne i geopolitické napätie. Podľa šéfa NR SR by sa Európska únia mala na túto oblasť dôslednejšie zamerať. “Nestačí len návšteva šéfa Facebooku v Bruseli, tak nemôže byť táto problematika uzavretá, pretože sa týka ochrany osobných dát, dôveryhodnosti našich inštitúcií a štátov,” zdôraznil. Sobotka v tejto súvislosti upozornil, že takzvané falošné správy podkopávajú demokratické zásady, ktoré si oba štáty veľmi cenia.

    Predsedovia slovenského i rakúskeho parlamentu sa zhodli, že medzi krajinami sú veľmi dobré vzťahy, ktoré chcú naďalej rozvíjať. Spoluprácu chcú zintenzívniť v témach, ktoré sa týkajú nielen SR a Rakúska, ale aj v otázkach zahraničnej politiky.

    - Reklama -