Danko má návod na to, aby Únia hrala rolu globálneho hráča. Označil jedinú možnú cestu

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Jan Hamáček verí, že francúzsko-nemecký motor opäť naskočí a EÚ bude znovu pôsobiť na globálnej scéne. V nasledujúcich týždňoch a mesiacoch očakáva, že Európa bude hovoriť jedným hlasom a že sa vymaní zo svojich vnútorných problémov. “Budeme sa snažiť o to, aby Európa hrala tú rolu, ktorá jej patrí na svetovej scéne,” dodal.

    V otázke výdavkov na obranu uznal, že dlhodobo nie je možné, aby európske štáty NATO, ktoré majú viac obyvateľov ako samotné USA, platili menej ako Spojené štáty. “Dlhodobo je potrebné sa zamyslieť nad tým, koľko my ako Európania vydávame na obranu,” zdôraznil český predseda parlamentu. Ako sám povedal, v Českej republike si uznali, že súčasné výdavky na obranu nie sú adekvátne. “Máme záväzok, že do roku 2020 budeme dávať 1,4 percenta HDP,” uviedol, pričom dnes je to podľa neho približne 1,01 percenta. 

    Slovenský partner pripomenul, že Slovensko sa zaviazalo zvýšiť výdavky na 1,6 percenta. “Myslím si, že pri tom prezbrojení, ktoré nás čaká, tieto percentá dokážeme splniť,” zdôraznil. Európa sa podľa neho musí pripraviť na rôzne udalosti. Pripustil, že otázka bezpečnosti je naozaj veľmi citlivá. Podľa neho máme veľmi slabé bezpečnostné opatrenia, musíme ich sprísniť na spoločenských a kultúrnych podujatiach.

    Pnutie je to, čo teroristi chcú, zaznelo

    “Zákazky, ktoré čakajú armádu SR z hľadiska investícií a zdrojov, ktoré sa nakupujú, sú a budú transparentné, a tá kontrola je veľmi jednoduchá,” zdôraznil.

    V súvislosti s terorizmom si Hamáček myslí, že štáty v otázke bezpečnosti musia spolu komunikovať. Pripomenul, že terorizmus nie je otázkou posledných piatich ani 10 rokov. Podľa neho by sme mali takéto činy odsúdiť, vyšetriť, ale nepaušalizovať. “Nemali by sme vyvolávať pnutie v spoločnosti, lebo to je to, čo teroristi chcú,” konštatoval.

    Partneri sa venovali i téme sociálnych systémov v rámci EÚ. Predseda parlamentu Andrej Danko si myslí, že aj menšie národy majú právo na ochranu vlastných ľudí a záujmov. “Pre EÚ by zbližovanie sociálnych systémov, daňových, malo byť ďalšou výzvou po otázke bezpečnosti,” uviedol.

    Český partner uviedol, že podnikatelia na nich tlačia, aby pustili do krajiny napríklad Ukrajincov a Srbov. “Sme ochotní o tom diskutovať, ale za jednej podmienky, že tí, ktorí prídu do Českej republiky, budú pracovať za tých istých podmienok, ako naši občania,” zdôraznil. 

    V otázke vzťahov s USA podľa predsedu parlamentu Danka americký prezident Donald Trump priniesol do politiky úplne nový rozmer, keďže prišiel z podnikateľskej sféry. “Cítim z jeho nebojácnych vyjadrení, že vo veľa veciach chce zmeniť kurz, ktorý americká diplomacia v minulosti zastávala,” uviedol.
          Predseda Hamáček si myslí, že americký prezident tým, že odstúpil od klimatickej dohody, iba splnil svoj predvolebný sľub. “Očakávam, že bude pokračovať v týchto názoroch, ktoré do istej miery ochraňujú americký trh,” konštatoval.

    - Reklama -