Danko je v suchu. Výbor ho za prerušenie schôdze o odvolaní ministra vnútra stíhať nebude

    0
    Andrej Danko (Autor: SITA)

    “Výbor prijal uznesenie, že disciplinárne konanie voči predsedovi Národnej rady nebude,” oznámil šéf výboru Richard Raši (Smer-SD). Danko podľa neho vysvetlil svoje dôvody prerušenia výboru a ten rozhodol.

     “Vysvetlil som dôvod svojho konania, že situácia bola taká, akú rokovací poriadok nepozná. Som presvedčený, že treba urobiť nový etický kódex a rokovací poriadok Národnej rady,” povedal Danko. Rokovací poriadok by mal byť podľa neho identický s poriadkami parlamentov “dozretých demokracií”.

     Opozičný poslanec Branislav Gröhling (SaS) nie je s rozhodnutím výboru spokojný. “Hlasoval som proti uzneseniu,” oznámil s tým, že jeho Dankove vysvetlenia nepresvedčili o tom, že neprekročil svoje právomoci. “To rokovanie nebolo prerušené, ako by malo byť,” zdôraznil Gröhling.

    Podnet voči Dankovi podala opozičná poslankyňa za SaS Anna Zemanová. Naďalej je presvedčená, že Danko vo štvrtok (30.6.) svojvoľne prerušil mimoriadnu schôdzu pléna venovanú odvolávaniu ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). V podnete navrhovala, aby výbor odporučil Dankovi vzdať sa poslaneckého mandátu.

    Schôdza ku Kaliňákovi sa začala vo štvrtok 30. júna. Danko ju však prerušil po tom, čo líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič priniesol do pléna transparent s fotografiami Bašternáka a Kaliňáka a s heslom “Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne”.

    Danko Matoviča viackrát vyzval, aby plagát zobral preč, spomínal napríklad, že Kaliňák nedal na zverejnenie fotografie súhlas. Podľa neho nezákonný transparent je prekážkou v pokračovaní schôdze. Danko nechal Matovičovi čas na jeho odstránenie. Keďže tak šéf Obyčajných neurobil, predseda parlamentu schôdzu prerušil. Pokračovať bude dnes.

    - Reklama -