Danko: Zamestnávatelia ani odborári nepovedali, že rekreačné poukazy sú zlý inštitút

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Zamestnávateľom aj odborárom pošlú ešte poslanecký návrh príslušného zákona a budú diskutovať o relevantných pripomienkach. 

    “Po týchto stretnutiach si dovolím povedať, že nie je človek, ktorý by spochybnil, že treba hľadať nástroje, ako zlepšiť komfort zamestnancov, aj zo zahraničia, a vytvárať inštitúty podobné západným zákonníkom práce,” pokračoval Danko. Je možné hovoriť o forme, výške a spôsobe vyplácania, dodal. V súvislosti s reakciou opozície na poukazy jej vytkol neznalosť sociálnej politiky.

    Danko hovoril aj o diskusii na tému rozvoja rekreačných zariadení podnikov, ktorú otvoril s odborármi, a spomenul osobitné účtovanie pri výstavbe či prevádzke. „Je tu možnosť dostať do ubytovacích zariadení minimálne zhruba 800 miliónov eur. Efekt naštartovania ubytovacích zariadení v kombinácii so znížením DPH na ubytovacie zariadenie je podľa mňa veľmi žiaduci pre slovenskú ekonomiku a cestovný ruch,“ konštatoval s tým, že nevie, čo si má myslieť o rozpredávaní rekreačných zariadení v rámci rezortu obrany.

    Na rokovaniach s predsedom parlamentu sa zúčastnili zástupcovia Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek, Moderných odborov Volkswagen, Nového odborového zväzu polície a Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

    Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek povedal, že je dôležité financovanie a o téme rekreačných poukazov budú ešte rokovať v orgánoch odborov.

    Zoroslav Smolinský z Moderných odborov Volkswagen uviedol, že je otázka, do akej miery budú zamestnanci môcť čerpať príspevok na rekreáciu. „Malo by to mať prínos pre všetkých pracujúcich nielen v súkromnej, ale aj štátnej sfére,“ povedal Smolinský.   Predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká uviedla, že je dosť skeptická, pretože štát je najväčším dlžníkom a vinníkom pri presadzovaní benefitov. V štátnej správe a verejnej správe nevidí priestor, kde by mohli vzniknúť benefity, zdôraznila.

    Predseda Nového odborového zväzu polície Vojtech Klučarovský konštatoval, že konkrétny návrh znenia zákona ešte nevideli, keď bude hotový, vyjadria sa k nemu. “Ak bude uplatniteľný pre všetkých zamestnancov a policajtov Ministerstva vnútra SR, budeme to vnímať pozitívne,” uviedol.

    Na záver Smolinský zdôraznil, že vítajú všetky aktivity, ktoré by reálne mohli pomôcť zamestnancom. Neodmietajú ani debatu s úprimnou snahou pomôcť zo strany opozície.

    - Reklama -