Danko: Vždy som išiel proti prúdu. Jeden z dvojice Laššáková a Mamojka sa nemal stať ústavným sudcom

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Danko zdôraznil, že Laššáková a Mamojka boli vybraní parlamentom na jedno uvoľnené miesto na ÚS.

    “Vedeli, že jeden z nich dvoch sa ústavným sudcom stane a druhý musí strpieť, že sa ním nestane. To je základný princíp dvojnásobného počtu. Ak niekto hovorí, že ÚS zlúčil všetkých kandidátov, klame,” odkázal predseda parlamentu.

    Pripomenul, že v roku 2014 zanikli tri miesta na Ústavnom súde a parlament dvoma uzneseniami zvolil šesť kandidátov na tieto tri miesta.

    “To sú ale úplne iné miesta, časy a skupiny. Táto šestica musí strpieť, že polovica z nej sa sudcami stane a polovica nie. Neskôr zvolil Laššákovú a Mamojku na iné miesto. Nie je možné splietať tieto skupiny,” tvrdí Danko, podľa ktorého je možný predpoklad, že pre postup prezidenta Kisku sa niektorí z nevymenovaných kandidátov môžu obrátiť na ÚS.

    Tieto svoje výhrady predseda NR SR adresoval listom aj Kiskovi ešte v stredu (13.12.), prezident však Laššákovú aj Mamojku vymenoval. To, že nemá Danko pravdu, uviedli aj viacerí právnici.

    “Dnes je trend, že právnici z opozície aj koalície sa zhodujú, že Danko pravdu nemá. Ale jeden z kandidátov Laššáková alebo Mamojka sa dnes ústavným sudcom stať nemal. Som presvedčený, že bolo porušené právo Národnej rady SR,” odkázal.

    Danko chce do budúcna vyšperkovať proces v NR SR tak, aby bolo jasné, že sa nemôžu pliesť jednotliví kandidáti. V hre je aj možnosť, že bude žiadať o výklad Ústavy SR.

    Prezident SR Andrej Kiska vo štvrtok menoval na návrh Národnej rady SR za ústavných sudcov Miroslava Duriša, Janu Laššákovú a Mojmíra Mamojku.

    Ústavný súd (ÚS) SR bude po takmer troch rokoch opäť v kompletnom zložení. Menovaním trojice nových sudcov bol ukončený takmer tri roky trvajúci spor hlavy štátu s Národnou radou SR, kde mal Kiska vážne výhrady k odbornosti kandidátov zvolených v parlamente.

    Talár ústavných sudcov si na 12 rokov obliekli doterajšia poslankyňa Národnej rady SR a bývalá členka strany Smer-SD Laššáková (65), bývalý poslanec Národnej rady SR za stranu Smer-SD a akademik Mamojka (67) a notár a externý vysokoškolský pedagóg Duriš (51).

    Laššáková a Mamojka boli pri voľbe v parlamente nominovaní v roku 2014 stranou Smer-SD, Duriš v roku 2015 Notárskou komorou Slovenskej republiky.

    „Vždy by sa malo stať to, že zvíťazí právo, spravodlivosť a zákon. Vždy by sa malo stať to, že sa bude o tom verejne diskutovať a že sa reálne do budúcna odstránia nedostatky v zákonoch a všetci budú vedieť, čo robiť môžu a čo robiť nemôžu,“ uviedol Danko na záver.

    Svoj prejav zakončil slovami: „Som proti prúdu, ale v živote som sa to naučil, že som sám sebou a nečudujem sa. Šalamúnsky sú všetci spokojní, len ja som nespokojný. A nespokojný som len preto, že bolo porušené právo Národnej rady. Chcem byť naozaj tým človekom, ktorý viac spája, ako rozdeľuje. Ale čo právnik, to názor.“

    Autor: TASR, mr

    - Reklama -