Danko: Nikto nepochybuje o potrebe ÉÚ

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    “Som spokojný s tým, že som našiel podporu pri iniciatíve, ktorú sme vyvinuli pri predsedníctve Rady Európskej únie, to znamená, že 6. októbra navštívia Bratislavu predsedovia národných parlamentov,” uviedol pre TASR predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

    Predsedovia parlamentov diskutovali podľa Danka i o význame EÚ. Ako povedal, nikto nepochybuje o potrebe a existencii EÚ: “Je to projekt, ktorý je možné v jednotlivých oblastiach rozvíjať, ale odznelo aj to najdôležitejšie, že všetci milujeme svoje národy, svoje štáty a urobíme všetko pre zachovanie ich národnej identity. Nesmieme však dovoliť šialený nacionalizmus, ktorý by sa prejavil spôsobom, ako sa to stalo vo Veľkej Británii, keď brexit spôsobil rozdielnosť a rozdelenosť Veľkej Británie.”

    Zástupcovia parlamentov jednotlivých krajín hovorili tiež o fungovaní Vyšehradskej skupiny. Podľa predsedu Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Jana Hamáčka je V4 formát, ktorý zjednodušuje prácu aj EÚ.

    “V4 za tých 25 rokov ukázala svoje opodstatnenie. Pôvodne to bol nástroj, ako členské štáty V4 dostať do EÚ, čo sa nám podarilo, a je dobré, že sme ju nerozpustili a ostali sme v nej. Sme schopní vzájomne si vymieňať názory a koordinovať svoje postoje, pretože to, čo sa ráta, je váha jednotlivých členských štátov a pokiaľ svoje sily spojíme, tak tá váha je väčšia,” povedal pre TASR Hamáček.

    V4 podľa neho ukázala svoje opodstatnenie aj pri utečeneckej kríze. “Keď sa pozrieme na vývoj utečeneckej krízy, tak je nespochybniteľné, že V4 bola vypočutá a je jej oveľa viac načúvané, ako to bolo na začiatku, takže tým ukázala svoju opodstatnenosť,” zdôraznil Hamáček s tým, že zástupcovia krajín V4 sú schopní sa zhodnúť na hlavných prioritách a výzvach.

    “Odlišné názory môžeme mať v tom, ako by sme mali byť vypočutí. Mám však pocit, že v rámci V4 je názorová jednotnosť relatívne vysoká, skôr musíme diskutovať s našimi partnermi mimo V4 v rámci EÚ, ktorí ešte stále nemajú podobné názory napríklad na riešenie utečeneckej krízy, ako majú krajiny V4,” dodal Hamáček.

    Predsedovia parlamentov sa po rokovaní zúčastnili na medzinárodnej konferencii Európa Karpát, ktorú organizuje Sejm Poľskej republiky v rámci Ekonomického fóra v Krynici. 

    - Reklama -