Daniel Lipšic sa vyjaril k zadržaniu nacionalistu Magáta v Prahe: Hlúpy, rasistický, holohlavý magor. Jeho prejav ale násilné konanie nepodnecoval, tvrdí Lipšic.

0
Daniel Lipšic (Autor: SITA)
Lipšic podľa vlastných slov nechápe „nadšenie niektorých liberálnych priateľov z toho, keď obvinia slovenského rasistu a antisemitu za prejav, ktorý bol síce hlúpy a rasistický, ale zjavne žiadne bezprostredné násilné konanie nepodnecoval.“ 
 
Mariána Magáta českí policajti zadržali v sobotu v Prahe počas jeho prejavu proti imigrantom. Následne ho obvinili z podnecovania nenávisti voči skupine osôb. Magát vo svojom konštatoval, že „plánovaná imigrácia bude ničiť naše gény“a vyjadril pochybnosť nad tým, že imigranti „sú rovnako geneticky vybavení ako my.“ Posťažoval sa taktiež, že počas jeho návštevy v Prahe mu údajne nikto nevedel odpovedať česky.
 
Napriek tomu však Lipšic so zadržaním Magáta nesúhlasí. „Je to pre mňa podobne nepochopiteľné (pozn. nadšenie liberálov zo zadržania Magáta), ako keď niektorí slovenskí konzervatívci podporujú zákaz stavby mešít, akoby sloboda vierovyznania nebola tiež jedným z definičných znakov našej civilizácie. Ale aj sloboda prejavu vyžaduje viac, dokonca aj v prípade, ak ju využíva holohlavý magor,“ dodáva poslanec. 
 

Čo presne píše na Facebooku Daniel Lipšic:

Keď som sa rozhodol prevziať obhajobu dvoch košických výtvarníkov, ktorí napísali svoj názor na pomník V. Biľaka, urobil som to aj preto, že verím v slobodu prejavu. Ale sloboda prejavu chráni nielen prejav, ktorý sa nám páči, ale aj ten, ktorý je extrémistický, hlúpy a vulgárny. Koniec-koncov mainstreamový prejav žiadnu ochranu nepotrebuje. Preto nechápem to nadšenie niektorých liberálnych priateľov, keď v Česku obvinia slovenského rasistu a antisemitu za prejav, ktorý bol síce hlúpy a rasistický, ale zjavne žiadne bezprostredné násilné konanie nepodnecoval (čo by mal byť principiálny limit slobody prejavu). Je to pre mňa podobne nepochopiteľné, ako keď niektorí slovenskí konzervatívci podporujú zákaz stavby mešít, akoby sloboda vierovyznania nebola tiež jedným z definičných znakov našej civilizácie. Ale aj sloboda prejavu vyžaduje viac, dokonca aj v prípade, ak ju využíva holohlavý magor. Nevzdávajme sa našich slobôd tak ľahkovážne, aj keď ich z času na čas využívajú aj nehodní ľudia. 
 
- Reklama -