Dáni zvýšili podiel vetra na spotrebe elektriny na rekordnú úroveň

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Ako uviedol dánsky prevádzkovateľ siete Energinet, ktorý zverejnil predbežné údaje, vietor sa na celkovej spotrebe elektrickej energie v Dánsku podieľal minulý rok 47 %.

    Dánsko tak pri energii z vetra prekonalo predchádzajúci rekord z roku 2017, keď podiel dosiahol zhruba 43 %. V roku 2018 mierne klesol na 41 %.

    Viaceré európske krajiny investujú v posledných rokoch do veternej energie, Dánsko však výrazne vedie. Na jeho odstup od ostatných krajín poukazuje druhé miesto, ktoré dosiahlo Írsko.

    V tejto krajine sa energia vetra na celkovej spotrebe elektriny podieľala podľa posledných dostupných údajov agentúry WindEurope za rok 2018 “iba” 28 %.

    V celej Európskej únii sa vietor na spotrebe elektrickej energie podieľal v roku 2018 približne 14 %. Využitie energie vetra sa tak mierne zvýšilo, keď v roku 2017 tento podiel v EÚ predstavoval 12 %.

    K dánskemu rekordu v minulom roku prispelo uvedenie nového veterného parku Horns Rev 3 v Severnom mori do prevádzky.

    Firma Vattenfall park spustila v auguste a jeho prevádzka umožnila zvýšiť podiel spotreby elektriny v Dánsku z veterných parkov na mori na 18 %.

    V roku 2018 sa veterné parky na mori podieľali podľa údajov firmy Energinet na spotrebe elektriny v krajine 14 %. Dánsko plánuje znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030 o 70 %.

    Stanovuje to nový klimatický zákon, ktorý v Dánsku schválili koncom minulého roka a ktorý počíta s tým, že elektrická energia sa o desať rokov bude získavať výhradne z obnoviteľných zdrojov.

    Krajina má na využívanie vetra aj ideálne podmienky. Do tohto energetického zdroja začala výrazne investovať v 70. rokoch 20. storočia, keď zhruba 90 % spotrebovanej energie produkovala z dovezenej ropy.

    Dánsko má aj dve najväčšie firmy sveta z oblasti veternej energie. Orsted je najväčšou spoločnosťou v oblasti výstavby veterných parkov na mori a spoločnosť Vestas zasa najväčším výrobcom veterných turbín na svete.

    - Reklama -