Dáma z Kuby bije na poplach: Trump ublíži mnohým rodinám

    0
    Donald Trump. (Autor: TASR)

    Donald Trump sa nikdy netajil tým, že nesúhlasí s ústretovou politikou exprezidenta Baracka Obamu voči Kube. Táto ústretovosť bola podľa Trumpa len jednostranná. Spojené štáty ukázali Kube vľúdnu tvár, ale z komunistického ostrova neprišli podobne ústretové kroky.

    Agentúra Reuters informuje o tom, že americký prezident Trump odmieta obchodovať s kubánskymi firmami, ktoré má pod kontrolou armáda. Trump tiež hodlá obmedziť finančné transfery z USA na Kubu. Obyvatelia ostrova sa boja, že to štát znovu izoluje od sveta.

    Marta Deusová, ktorá sa na ostrove snaží podnikať, tvrdí, že pre Kubu bude veľkým problémom, pokiaľ vzťahy s USA znova ochladnú. „Potrebujeme klientov, potrebujeme obchod, potrebujeme ekonomiku v pohybe. Izolácia Kuby ublíži mnohým kubánskym rodinám, bude sa musieť zavrieť mnoho firiem,“ hovorí Marta Deusová.

    Celý článok v angličtine nájdete TU.

    Dohoda medzi USA a Kubou z roku 2014 vraj vliala Kubáncom novú nádej do žíl. Na ostrov začalo prichádzať viac turistov a turizmus sa stal rastúcim odvetvím, v ktorom si našiel prácu rad ľudí.

    Odporcovia Obamovho plánu, ku ktorým patrí aj prezident Trump, však hovoria, že očakávali uvoľnenie útlaku. Ľudia na ostrove si nežijú tak slobodne, ako by mohli a mali. Slobodné voľby nemali Kubánci desiatky rokov. Otázka je, či sankcie Kubu k slobodným voľbám dovedú. Toho sú si vedomí aj Obamovi kritici. Možno aj preto Trump nehodlá s Kubou spretŕhať vzťahy úplne.

    - Reklama -