Ďalšie zatýkanie v Iráne. Najnovšie za “obscénne” videoklipy. U nás by ich mohli pozerať aj v škôlkach

    0
    Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí (Autor: SITA)

    Informovala o tom včera agentúra AP, ktorá súčasne pripomenula, že za “obscénne” a protiislamské sa v Iráne považuje, ak sa v klipe objaví spievajúca žena s nezahalenými vlasmi alebo spoločne s mužom. Za kontrarevolučné zasa v Iráne označujú všetky televízne spoločnosti, ktoré sídlia v zahraničí a podľa Teheránu sa stavajú proti hodnotám islamskej republiky.

    K zadržaniu podozrivých došlo minulý týždeň. Podľa agentúry Mizanonline, ktorá zverejňuje najmä informácie z justície, o tom informoval teheránsky prokurátor Abbás Džafarí Dolatabádí. Identita zadržaných, ani názov televízie nie sú známe. Prostredníctvom družíc vysielajú desiatky televízií v perzštine. Časť z nich vysiela rôznorodé programy, vrátane spravodajstva, iné sa špecializujú ako hudobné kanály, alebo vysielajú len seriály alebo filmy. Agentúra Mizaonline vo štvrtok oznámila zatknutie približne 30 dievčat a chlapcov. Každý z nich bol odsúdený na 99 úderov bičom za to, že sa zúčastnili na “zmiešanom” večierku, kde sa na dôvažok podával alkohol.

    V polovici mája sa zasa kvôli propagácii protiislamskej kultúry zatýkalo v iránskom modelingu, a to za fotografie žien s nezahalenou hlavou, ktoré boli zverejnené na Instagrame. Podobné prípady sa množia napriek snahám umierneného prezidenta Hasana Rúháního presadiť v Iráne väčšiu mieru slobody v sociálnej a kultúrnej oblasti. Velenie teheránskej polície dokonca v apríla avizovalo, že v hlavnom meste bude pôsobiť ďalších 7000 policajtov v civile, ktorí budú dozerať na dodržiavanie morálky.

    - Reklama -