Ďalšie nálety v Sýrii. Padla škola aj klinka. Okolo 40-tisíc ľudí zostane bez zdravotníckej starostlivosti

    0
    V škole po výbuchu. Ilustračná fotografia (Autor: AEJKhalil)

    V susednej provincii Aleppo v meste Azáz, pri tureckej hranici, raketa dnes zasiahla detskú nemocnicu, kde usmrtila najmenej päť ľudí a zranila desiatky ďalších osôb. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) sa medzi mŕtvymi nachádzali tri deti a tehotná žena.

    Turecká súkromná tlačová agentúra Dogan napísala, že vyše 30 ranených z tohto ruského náletu, prevažne detí, previezli do nemocnice na juhu Turecka.  A v neďalekej dedine Kaldžíbrín zasiahol nálet školu, kde prišlo o život sedem ľudí a ďalší utrpeli zranenia. 

    Lekári bez hraníc (MSF) uviedli vo vyhlásení, že provizórnu kliniku v Maarat Numán v Idlibe zasiahli štyrikrát pri najmenej dvoch leteckých útokoch. MSF dodali, že útoky prebehli v priebehu niekoľkých minút a podľa aktuálnych informácií je nezvestných najmenej osem členov personálu. 

    “Zdá sa, že išlo o úmyselný útok na zdravotnícke zariadenie a my tento útok čo najostrejšie odsudzujeme,” uviedol šéf misie MSF Massimiliano Rebaudengo, ktorého citovala agentúra AP. “Zničenie nemocnice znamená, že okolo 40.000 miestnych obyvateľov ostane bez zdravotníckych služieb, a pritom sa nachádzajú v aktívnej zóne konfliktu,” dodal. 

    Nemocnica mala kapacitu 30 lôžok, dve operačné sály, ambulanciu a pohotovosť. Pracovalo v nej 54 zamestnancov. SOHR so sídlom v Británii oznámilo, že na provizórnu nemocnicu cielili ruské bojové lietadlá, zničili ju a zabili deväť ľudí. SOHR, ktoré monitoruje obete v sýrskej päťročnej občianskej vojne, dodalo, že pri útoku utrpeli zranenia ďalšie desiatky osôb.

    Sýrski vojaci uskutočňujú posledný týždeň ofenzívu na severe Sýrie a kryjú ich pri tom ruské nálete, napísala dnes agentúra AP. Ofenzíva sa sústreďuje na provinciu Aleppo, pričom dnešný letecký útok zasiahol kliniku v neďalekej provincii Idlib. 

    “Celá budova sa zrútila,” povedal opozičný aktivista Jahjá Subajh do telefónu z mesta Maarat Numán. Dodal, že zahynulo aj päť ľudí nachádzajúcich sa pri klinike a vládnu obavy, že “všetci členovia zdravotníckeho tímu v jej vnútri sú mŕtvi”. Záchranári a dobrovoľníci odstraňovali trosky kliniky. Štvorposchodová budova, kedysi cementáreň, slúžila počas vojny ako provizórna klinika, dodal aktivista.

    - Reklama -