Ďalších imigrantov v Európe vyrieši bezpečná zóna na severe Sýrie, tvrdí turecký premiér

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (v strede), líder severocyperských Turkov Mustafa Akinci (druhý z ľava), Turecký premiér Ahmet Davutoglu (vpravo), a vicepremér Tugrul Turkes (Autor: SITA)

    Davutoglu dnes v Istanbule na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou upozornil, že vyostrenie bojov, ktoré okolo sýrskeho mesta Aleppo za podpory ruských náletov vedú sýrske vládne jednotky s protivládnymi povstalcami, by mohlo vyvolať novú utečeneckú vlnu.

    Obaja politici sa zhodli v názore, že hľadanie politického riešenia pre krízu v Sýrii je v záujme oboch ich krajín. Rokovania oboch premiérov sa týkali aj prístupového procesu Turecka do EÚ. Merkelová uviedla, že Nemecko je pripravené zapojiť sa do urýchlenia zjednodušenia vydávania víz pre tureckých občanov i do urýchlenia rokovaní o vstupe Turecka do EÚ. Na tlačovej konferencii uviedla, že Nemecko je pripravené otvoriť tento rok jednu kapitolu prístupových rokovaní a pripraviť otvorenie kapitol 23 a 24. “Môžeme hovoriť o detailoch,” spresnila. 

    - Reklama -