Ďalšia vec, ktorá sa Putinovi podarila, a NATO sa to nepáči: Zaostrené na…

    0
    Vladimir Putin, ruský prezident (Autor: SITA)

    Ereli sa čuduje, že Washington túto dohodu v podstate nechal bez povšimnutia. Podľa jeho názoru je totiž dohoda kľúčovou súčasťou plánu prezidenta Putina na ovládnutie regiónu. „Keď sa pozriete na mapu, tak uvidíte, že Arménsko má s členom NATO Tureckom spoločnú hranicu dlhú 265 kilometrov. To je na celej veci to najviac znepokojujúce,“ usudzuje Ereli a poukazuje na presuny ťažkých ruských zbraní a vojakov do Arménska v uplynulých šiestich mesiacoch.

    „Začiatkom tohto mesiaca navyše minister obrany Sergey Shoygu nariadil spustiť rozsiahle cvičenie v oblasti, kam patrí práve aj Arménsko. Cvičenie zahŕňalo asi 8 500 vojakov, 900 pozemných diel, 200 bojových lietadiel a 50 vojnových lodí,“ upozorňuje Ereli, podľa ktorého predstavuje narastajúca vojenská prítomnosť Rusov v Arménsku hrozbu pre záujmy NATO a Spojených štátov v Európe.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    „Spolupráca medzi Ruskom a Arménskom je stále intenzívnejšia a v krajine sa nachádza na dvoch základniach približne 5 000 ruských vojakov. V roku 2010 obe krajiny podpísali dohodu o predĺžení fungovania základní až do roku 2044. Moskva sa navyše zaviazala dodávať Arménsku moderné zbrane a špeciálnu vojenskú techniku. Kľúčovým ruským predmostím sa stala najmä vojenská základňa v Gyumri, ktorá leží takmer 120 kilometrov od hlavného mesta a iba 10 km od tureckých hraníc.“

    Ereli konštatuje, že podobné manévre kdekoľvek inde na hraniciach štátu NATO by vzbudili búrku nevôle. „Prečo však mlčíme tvárou v tvár agresii namierenej proti Turecku? Prečo nie sme schopní otvorene vystúpiť proti Arménsku, ktoré fakticky rozvinulo červený koberec pre Putinove úderné jednotky?“ pýta sa Ereli a tvrdí, že Turecko je kľúčovým spojencom v celosvetovom boji proti Islamskému štátu. „V júli 2015 bola navyše medzi Ankarou a Washingtonom podpísaná dohoda o spolupráci v boji proti Islamskému štátu, ktorá umožňuje USA podnikať vzdušné útoky z leteckej základne Incirlik,“ argumentuje Ereli.

    - Reklama -