Ďalšia smutná správa pre Brusel a Obamovu Ameriku. Tentoraz prišla z Estónska

    0
    Pobaltie (Autor: Archív)

    Hoci tvoria etnickí Rusi v estónskej populácii „len“ asi štvrtinu, budú mať teraz „svojho“ premiéra. Stal sa ním bývalý starosta hlavného mesta Tallinn a vodca Estónskej strany stredu Jüri Ratas. Tridsaťosemročný politik a jeho strana sú pritom vnímaní ako spojenci Jednotného Ruska Vladimira Putina. Práve z tohto dôvodu bola až doteraz ich účasť vo vládnej koalícii odmietaná, a to aj napriek skutočnosti, že má v parlamente druhý najvyšší počet kresiel.

    Pred pár dňami však došlo k vysloveniu nedôvery premiérovi a vodcovi Reformnej strany Rõivasovi, z ktorého koalície odišli socialisti aj konzervatívci. Z následného rokovania parlamentných strán potom vzišla koalícia, ktorú teraz tvoria socialisti, konzervatívci a práve Estónska strana stredu na čele s Ratasom. Ako konštatuje denník The New York Times, Ratasovi sa tak podarilo vytvoriť koalíciu, ktorej členovia zastávajú z ideologického hľadiska úplne odlišné postoje.

    Vláda bola schválená v pondelok, čo bola vzhľadom na pohodlnú väčšinu v parlamente už len formalita. Vzniku koalície podľa amerického denníka predchádzal dôležitý krok, kedy sa Estónska strana stredu zbavila svojho dlhoročného predsedu Edgara Savisaara. S jeho odstránením sa tak partaj dištancovala od viac ako desaťročnej zmluvy, v rámci ktorej bolo uzavreté partnerstvo s Jednotným Ruskom.

    Nový premiér Estónska Ratas však svojho niekdajšieho šéfa bráni a tvrdí, že zmluva jeho stranu k ničomu nezaväzovala. „Táto dohoda nebola nikdy uvedená do praxe. Situácia sa nezmení, kým Kremeľ opäť nezačne dodržiavať medzinárodné právo,“ povedal Ratas o zmluve, ktorá hovorila okrem iného o vytvorení medzistraníckych výborov v oblasti vzdelávania a kultúry. Budúce minister zahraničia a socialista Sven Mikser uviedol, že práve zmena na pozícii šéfa strany odstránila poslednú prekážku, ktorá bránila vo vytvorení spoločnej koalície.

    Navzdory určitým obavám však k zásadným zmenám v oblasti zahraničnej politiky Estónska zrejme nedôjde. Premiér Ratas už avizoval, že vláda chce splniť svoje záväzky voči NATO aj Európskej únii. „Veľmi si ceníme spoluprácu s EÚ aj NATO. Plne podporujeme politiku EÚ voči Rusku. Sme presvedčení, že Rusko musí ctiť medzinárodné právo a suverenitu susedných štátov,“ cituje americký denník Ratasa s tým, že by po odstránení jeho predchodcu mohlo dôjsť k vzniku novej strany. Veľa ruských voličov volilo túto stranu práve kvôli Savisaarovi.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -